NIBIO Ullensvang
NIBIO Ullensvang ligger i landets største fruktbygd, Lofthus ved Sørfjorden i Indre Hardanger. Forsøksstasjonen ble etablert i 1949 med fruktforskning som hovedformål.
Undersøkelser og forsøk med nye sorter har hele tiden vært viktig, med formål å finne nye og velegnede sorter for fruktdyrkere i regionen, og stasjonen er blant landets ledende kompetansemiljø innen fruktdyrking og kunnskap om fruktsorter.
Klonarkiv for søtkirsebær
I samarbeid med Norsk genressurssenter ble Ullensvang tildelt et landsdekkende ansvar for bevaring av sorter av søtkirsebær (Prunus avium). I løpet av årene 2006-2010 ble over 30 sorter av søtkirsebær, enten norske sorter eller utenlandske sorter som har hatt stor betydning for norsk fruktdyrking, samlet inn og bevart på et areal tilhørende Ullensvang folkehøgskule.
Samlingen er etterhvert supplert og flyttet til forskningsstasjonen og teller i dag over 40 sorter. Samlingen har i dag status som klonarkiv for søtkirsebær i Genressurssenterets rapport fra det norske genressursarbeidet.
170 eplesorter
De siste årene har NIBIO Ullensvang også etablert samlinger av sorter av andre fruktslag. Samlingen av eplesorter teller i dag nærmere 170 viktige eplesorter og plommesamlingen inneholder ca 35 sorter.
Fruktsortene blir tatt vare på i moderne plantinger, med tre trær av hver sort podet på egnede grunnstammer. Podekvist kan leveres fra samlingen, i tillegg til at samlingene brukes til forskning..
Genetiske undersøkelser
NIBIO Ullensvang har de siste årene også gjennomført genetiske undersøkelser i flere fruktslag. Undersøkelsene tar sikte på å kvalitetssikre sortsbevaringen, blant annet ved å avdekke eventuelle homonymer (ulike genotyper har samme navn) eller synonymer (samme genotype har ulike sortsnavn). Formålet er å rasjonalisere genressursbevaringen og sørge for at bare unike sorter blir tatt vare på.
De genetiske undersøkelsene er gjennomført i samarbeid med forskningsinstitusjoner i mange land, og resultatene er publisert i en lang rekke internasjonale publikasjoner.