Rygjasau
Rygjasauen stammer fra sørlige deler av Rogaland, og den ble godkjent som egen rase i 1924. Sammen med dala- og steigarsau dannet rygjasau grunnlaget for den vanligste sauen vi finner i Norge i dag, norsk kvit sau.
I 1907 vedtok Rogaland landhusholdningsselskap å arrangere lokale utstillinger for det som ble kalt "lønnsomme blandingstyper". Selv om sauen på denne tiden fortsatt var svært uensartet, kan dette ses som starten på å få en lønnsom stedegen rase.
Egen rase i 1924
Rygjasau er en del av grunnlaget til norsk kvit sau
Dala, rygja og steigar er tre av våre nasjonale saueraser av crossbredtype som dannet grunnlaget for et felles avlsarbeid på den norske crossbred-populasjonen. I 2000 fikk denne populasjonen rasebetegnelsen norsk kvit sau (NKS). De tre rasene var da i ferd med å forsvinne som egne raser, men fordi noen bønder holdt på de gamle rasene og valgte å stå utenfor det nasjonale avlsarbeidet så har man funnet grunnlag for å ta vare på restene av disse rasene. Ved å vekke en interesse for dem blant både gamle og unge produsenter blir rasene nå bevart.
Situasjonen i dag
Før sommeren 2008 fantes det ingen oversikt over hvor mange rygjasau som var igjen i Norge. Norsk genressurssenter etterlyste høsten 2008 besetninger med rygja, og fikk da oversikt over ca 1100 vinterfôra sauer fordelt på ca 30 besetninger. I tilegg hadde Norsk Sau og Geit (NSG) et sædlager av eldre rygjaværer fra 80- og 90-tallet. Disse seminværene har vært et viktig bidrag i oppbyggingen av rasen slik vi kjenner den i dag.
Det ble dannet et raselag for rasen i 2010, Raselaget for Rygjasau. Raselaget ivaretar interessen for rasen, formidler livdyr og bistår NSG i å velge ut værer til seminproduksjon.
Det er viktig å sikre tilgangen på seminværer slik at man kan imøtekomme både bøndenes behov for nytt avlsmateriale, og de restriksjoner som gjelder for flytting av sau mellom fylker.
Oppdaterte populasjonstall for rasen og rasens truethetsstatus finner du på nettsiden som det er lenke til oppe til venstre på denne siden.
KONTAKTPERSON
Nina Svartedal
Seniorrådgiver
-
Divisjon for kart og statistikk
(+47) 993 89 469 nina.svartedal@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg O43
KONTAKTPERSON
Nina Svartedal
Seniorrådgiver
-
Divisjon for kart og statistikk
(+47) 993 89 469 nina.svartedal@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg O43