Nina Svartedal

Seniorrådgiver

(+47) 993 89 469
nina.svartedal@nibio.no

Sted
Ås - Bygg O43

Besøksadresse
Oluf Thesens vei 43, 1433 Ås (Varelevering: Elizabeth Stephansens vei 23)

Biografi

Jeg har jobbet med bevaring av gamle norske husdyrraser siden 1990. I 2009 tok jeg en PhD der jeg studerte forskjeller mellom NRF og sidet trønderfe og nordlandsfe (STN) på utmarksbeite (forskjell i aktivitetsnivå og beitemønstre) og på innefôring om vinteren (forskjell i energibalanse og energieffektivitet). Etter dette har jeg jobbet lite med forskning, men har vært med i referansegrupper for flere forskningsprosjekt/publikasjoner knyttet til husdyrgenetiske ressurser. 

Siden 2010 har jeg vært fagleder for Norsk genressurssenter og har da det overordnede faglige ansvaret for de tre sektorene plantegenetiske ressurser, husdyrgenetiske ressurser og skogtregenetiske ressurser. 

 

 

 

Les mer
Til dokument

Sammendrag

Six cattle breeds native to Norway, have for almost half a century been at risk of extinction. Due to their small population sizes, they have hardly been improved by breeding for many decades. Still, the endangered breeds represent a source of genetic diversity with special milk qualities compared to the modern breed, Norwegian red (NRF). This study reports for the first time a detailed overview of their milk composition. Milk from seven native breeds, in total 200 individuals, were included in the study. Rare genetic variants of αs1-and αs2-casein, and β-casein A1 and κ-casein B were more prevalent in milk form the endangered breeds compared to NRF. Moreover, milk from these six breeds showed better renneting properties and lower incidences of non-coagulating milk, compared to the NRF milk, which showed better acid coagulation properties. This study shows the potential for native breeds in small-scale production of high-quality rennet cheeses.