Ugrasløvetann
Ugrasløvetann (Taraxacum sect. Ruderalia) vokser på nær sagt alle typer kulturpåvirket mark, men den trives best på lysåpne og næringsrike voksesteder.
Men variasjonen innenfor slekta er relativt stor, og de fleste småartene kan plasseres i grupper eller seksjoner som det er lettere å forholde seg til. Den absolutt største og vanligste gruppa er ugrasløvetann-seksjonen. Karakteristisk for ugrasløvetennene er at de ytre korgdekkbladene etterhvert blir nedbøyde. Dette skiller dem fra de mer eksklusive løvetann-seksjonene, som har tiltrykte eller utoverrettede ytre korgdekkblad.
Ugrasløvetann er en flerårig plante med kraftig pålerot, bladrosett og hvit melkesaft. De gule kurvene sitter enkeltvis på bladløse stengler. Løvetann formerer seg med frø som spres med vinden.
Voksested
Utbredelse
Tradisjonell bruk og nytteverdi
Blad fra løvetann brukes som urindrivende middel og virker på høyt blodtrykk ved å redusere kroppens væskemengde. Løvetannrot skal være et effektivt middel til fjerning av giftstoffer. Den hjelper lever og galle med å fjerne avfallsstoffer, og stimulerer nyrene til å fjerne giftstoffer gjennom urinen.
I mange europeiske land dyrkes løvetann som en høyt verdsatt ingrediens i salater. For å fjerne bitterstoffene dekkes bladene over en stund før de plukkes. Roten kan også spises, f.eks. gratinert eller i gryte sammen med andre grønnsaker. Før bruk må røttene forvelles og vannet slås bort. Røttene er brukt som kaffe-erstatning. Blomstene kan brukes til å lage vin.
Løvetann har mange navn
Kilde
KONTAKTPERSON
Christian Pedersen
Forsker
-
Divisjon for kart og statistikk
(+47) 974 34 123 christian.pedersen@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg O43
KONTAKTPERSON
Christian Pedersen
Forsker
-
Divisjon for kart og statistikk
(+47) 974 34 123 christian.pedersen@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg O43