Storblåfjær
Storblåfjær, Polygala vulgaris, er en lavvokst flerårig plante som normalt blir 10 - 20 cm høy. Den blomstrer fra juni til august.
Når storblåfjær vokser i relativt sur jord blir blomstene rødfiolette. Flere plantearter med blå blomster har fargestoffer som skifter farge avhengig av miljøet, et velkjent eksempel er hortensia. Albinoformer av storblåfjær med hvite blomster er ikke sjeldne.
Blåfjærartene har kompliserte blomster med en sinnrik mekanisme for å hindre selvpollinering. Humler og bier som besøker blomstene får ikke pollen på seg før de har vært i berøring med arret og er blitt innsmurt med et klebrig sekret. Når de trekker snabelen ut av blomsten fester pollenet seg til dette sekretet. Når de besøker en ny blomst blir pollenet avsatt på arret til denne. Frøene til blåfjær har et oljerikt vedheng (elaiosom) som lokker maur til å samle og spre frøene.
Voksested
Utbredelse
Tradisjonell bruk og nytteverdi
Storblåfjær brukes bare sjelden i europeisk urtemedisin, men den skal være nyttig til behandling av åndedrettslidelser som kronisk bronkitt, bronkittastma og kikhoste. Den inneholder saponiner med slimløsende virkning. Planten skal også ha svettedrivende og urindrivende virkning. I større doser fungerer planten som brekkmiddel.
Flere navn
Kilder
Høeg, O.A. 1975. Planter og tradisjon. Universitetsforlaget, Oslo.
KONTAKTPERSON
Christian Pedersen
Forsker
-
Divisjon for kart og statistikk
(+47) 974 34 123 christian.pedersen@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg O43
KONTAKTPERSON
Christian Pedersen
Forsker
-
Divisjon for kart og statistikk
(+47) 974 34 123 christian.pedersen@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg O43