Prestekrage
Prestekragen hører til de blomstene som barn kjenner best, selv om det ikke alltid blir skjelnet mellom den og balderbrå. Den blomstrer hele sommeren.
Voksested
Utbredelse og status
Prestekrage er vanlig også i Sverige og Danmark. Totalutbredelsen omfatter så godt som hele Europa og vestlige deler av Asia. Prestekrage har spredt seg med menneskets hjelp til store deler av Nord-Amerika.
Tradisjonell bruk og nytteverdi
Helt fra anikkens dager er prestekragen brukt som sårmiddel. I USA er blomstene brukt på samme måte som kamilleblomster for å lindre kikhoste, astma og nervøse lidelser. Hvis man drakk et uttrekk fra blomstene regelmessig, kunne man lindre melankoli og samle et atspredt sinn. Fra Norge er omtrent den eneste folkemedisinske bruk av prestekrage som er nedtegnet, at en grøt, kokt på blomsterhodene, ble lagt som omslag på svull.
Prestekragen hører til de blomstene som barn kjenner best, selv om det ikke alltid blir skjelnet mellom den og balderbrå. Den blir brukt til buketter og kranser, men framfor alt til en spådomslek ved at en plukker av randkronene, en for en, og samtidig sier fram en ordramse slik at det er avgjørende hvilket ord som faller på det siste kronbladet.
Prestekragen har god honningduft, og besøkes av mange små insekter og blomsterbukker. På bildet ser vi en bløtvinge, Cantharis obscura. Foto: Gunnar Engan, Skog og landskapKjent i mange land er 'I år, neste år, en gang, aldri', 'Gift, ugift', 'Skal, skal ikke' og 'Elser, elsker ikke'. I folketradisjonen er den vanligste av alle reglene av typen 'Prest, prost, enkemann, ungkar, fattigmann, stakkar', eller 'Skipper, styrmann, los, matros'. Den skulle vise hva slags person en jente kom til å bli gift med, sjeldnere hva en gutt skulle bli i verden.
Prestenes krage
Kilder
Jonsson, S. 1983. Blomsterboken. Markens urter, lyng og trær. Teknologisk forlag. Oslo.
Korsmo.E., Vidme,T. & Fykse H. 1981. Korsmos ugrasplansjer. Norsk Landbruk/Landbruksforlaget. Oslo.
KONTAKTPERSON
Christian Pedersen
Forsker
-
Divisjon for kart og statistikk
(+47) 974 34 123 christian.pedersen@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg O43
KONTAKTPERSON
Christian Pedersen
Forsker
-
Divisjon for kart og statistikk
(+47) 974 34 123 christian.pedersen@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg O43