Marianøkleblom
Marianøkleblom, Primula veris, er en flerårig plante med bladrosett og en 20 - 30 cm høy blomsterstengel med gule, hengende blomster i skjerm. Den blomster i mai - juni.
Voksested
Marianøkleblom og andre plantearter med bladrosett i bakkenivå er avhengig av god lystilgang for å trives. Derfor greier den seg best i kortvokst vegetasjon. På areal som er i ferd med å gro igjen vil den etterhvert tape i konkurransen med andre planter og bli borte. Derfor er den også i markert tilbakegang mange steder der beitedyr og slåtteredskap ikke lenger bidrar til å holde høyvokst vegetasjon borte
Utbredelse
Tradisjonell bruk og nytteverdi
I dag brukes den som slimløsende og urindrivende middel. Røttene til marianøkleblom brukes mot tørr bronkitt og ved utilstrekkelig slimproduksjon. Saponinstoffene virker irriterende på slimhuden, øker dermed slimproduksjonen og utløser hosterefleksen.
Konsentrerte primulasaponiner virker sterkt på de røde blodcellene. Cellemembranen løses opp, og det røde blodfargestoffet hemoglobin frigjøres. Innholdsstoffene fra marianøkleblom finnes i mange ferdige hostemedisiner.
Jomfu Marias nøkler
Marianøkleblom er kommuneblomst for Råde kommune i Østfold og Ørland kommune i Sør-Trøndelag.
Kilde
Høeg, O.A. 1975. Planter og tradisjon. Universitetsforlaget, Oslo.
KONTAKTPERSON
Christian Pedersen
Forsker
-
Divisjon for kart og statistikk
(+47) 974 34 123 christian.pedersen@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg O43
KONTAKTPERSON
Christian Pedersen
Forsker
-
Divisjon for kart og statistikk
(+47) 974 34 123 christian.pedersen@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg O43