Kjempespringfrø
Kjempespringfrø, Impatiens glandulifera, er en fremmed art i norsk natur og kan utgjøre en trussel for sårbare og trua arter.
Ved berøring eksploderer modne frøkapseler og sender frøene med stor fart opp til 7 meter fra morplanten. Kjempespringfrø kan neppe forveksles med andre arter. Vår hjemlige springfrø Impatiens noli-tangere, og den innførte mongolspringfrø Impatiens parviflora er mindre og har gule blomster.
Voksested
I tillegg til å spre seg med springfjærmetoden, er frøene spesielt tilpasset spredning i vann. Kjempespringfrø har derfor en sterk tendens til å kolonisere lange strekninger langs stilleflytende vassdrag, bekker og grøfter med god næringstilførsel. Kjempespringfrø ble funnet i 1 av 563 analyseruter (0,2 prosent) i Skog og Landskap sitt landsdekkende overvåkings¬program for karplanter i slåtte- og beitemark.
Utbredelse
Trusler og tiltak
Kjempespringfrø er en næringskrevende plante som trives ekstra godt langs eutrofe vassdrag. Et viktig tiltak for å hindre videre eksplosiv spredning av arten, vil være å minke næringstilførselen til vassdragene betydelig. Etablering av brede kantsoner, redusert pløying og gjødsling er nødvendige tiltak for å ta vare på stedegent biologisk mangfold langs mange av våre vassdrag.
Der kjempespringfrø utgjør en trussel for sårbare og trua arter, bør bestanden slås regelmessig for å hindre spredning. Fordi frøformering er eneste aktuelle spredningsmåte for denne ettårige planten, er slått meget effektivt om det gjøres flere ganger i vekstsesongen og minst 3 år på rad. I Oslo, som foreløpig er den eneste kommunen i landet som har egen handlingsplan for å bekjempe denne arten, blir bestandene slått med 3 ukers mellomrom i perioden tidlig juli til september. Det er viktig at første slått gjøres i god tid før den rekker å sette modne frø. En enkelt plante produserer rundt 4000 frø med en spiredyktighet på 80 prosent.
Det aller viktigste tiltaket er kanskje folkeopplysning; oppfordre folk til ikke å kjøpe eller så denne planten, fjerne den eller hindre spredning fra egen hage, og gjerne bidra med luking og slått for å hindre spredning på lokaliteter i eget nærmiljø.
KONTAKTPERSON
Christian Pedersen
Forsker
-
Divisjon for kart og statistikk
(+47) 974 34 123 christian.pedersen@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg O43
KONTAKTPERSON
Christian Pedersen
Forsker
-
Divisjon for kart og statistikk
(+47) 974 34 123 christian.pedersen@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg O43