Gulaks
Gulaks, Anthoxanthum odoratumer, et flerårig gras med lysegrønne blad. Som ung er aksene grønne, men de gulner tidlig på sommeren og utvikler en sterk søtlig lukt av kumarin.
Voksested
Gulaks ble funnet i 255 av 563 analyseruter (45,3 prosent) i Skog og Landskap sitt landsdekkende overvåkingsprogram for karplanter i slåtte- og beitemark, og var den ellevte vanligste plantearten i disse analyserutene.
Utbredelse
Høydegrense i Norge er ikke oppgitt, fordi den tidligere ikke ble skilt ut fra fjellgulaks, som er funnet helt opp til 2130 meter i Jotunheimen.
Tradisjonell bruk og nytteverdi
Gulaks er det graset som oftest ble brukt til en barnelek der de ville finne ut hvor kjæresten skulle komme fra. En trekker i den øverste delen av et ungt grasstrå så at det løsner inne i sliren tett over øverste leddknute, en vender det opp ned, og den myke saftige delen blir trukket mellom tommerfingernegl og pekefinger så at en saftdråpe blir presset ut.
Den siden som saftdråpen heller mot, viser retningen kjæresten skulle komme fra. Strået skulle holdes nøyaktig loddrett, ellers var det juks. Til dels er det blitt sagt at hvis dråpen holdt seg på toppen uten å renne til noen kant, skulle en bli ugift. Denne leken var hovedsakelig utbredt på Vestlandet, men også på Østlandet og i Trøndelag.
Gulaks ble også brukt til å lage te av. Tørkede bunter av planten ble kokt i 10 minutter, silt av og tilsatt sukker. Denne skikken var vanlig kjent og brukt i Nord-Gudbrandsdalen, og planten ble rett og slett kalt for fjellte. Den beste teen skulle være fra gras som vokser i fjellet, da sannsynligvis fjellgulaks.
Gulaks har flere navn fra gammelt av
Kilder
KONTAKTPERSON
Christian Pedersen
Forsker
-
Divisjon for kart og statistikk
(+47) 974 34 123 christian.pedersen@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg O43
KONTAKTPERSON
Christian Pedersen
Forsker
-
Divisjon for kart og statistikk
(+47) 974 34 123 christian.pedersen@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg O43