Geitrams
Geitrams, Chamerion angustifolium, er en flerårig plante som kan bli opptil 2 meter høy. Den blomstrer i juli og august, med store rosa blomster i en lang klase.
Blomstene til geitrams er først hannlige. Støvbærerne åpner seg og avgir pollen lenge før arret er modent. Fordi de nederste blomstene springer ut først, vil de nederste være i hunnlig stadium mens de øverste befinner seg i hannlig. Når humler og bier lander på geitrams begynner de alltid nederst på jakten etter nektar, mens de ender øverst. Før de flyr til neste plante har de fått med seg pollen fra de øverste blomstene, som de overfører til de nederste blomstene på en annen plante. På den måten sikres fremmedpollinering.
Voksested
Utbredelse
Tradisjonell bruk og nytteverdi
Særlig i Russland har en te trukket på tørkede geit-ramsblader vært mye brukt. I Koporje utenfor St. Petersburg var dyrking av geitrams en storindustri under tsartiden. Skogen ble brent for å skape god grobunn for geitrams, og hele familier kunne om somrene flytte ut i skogen for å samle geitramsblad. Fordi ekte kinesisk te var svært dyr, ble den utblandet med opptil 40 % geitramsblader og solgt videre. Denne forfalskningen foregikk i lang tid før den ble oppdaget.
I Norge ble geitrams tidligere mye brukt som fôr til grisene, men også geiter og kyr var glad i den. Medisinsk skal geitrams virke sammen-trekkende. Hvis man drikker te av geitrams skal man ikke trenge å stå opp så mange ganger om natta for å gå på do. Geitrams er en svært god pollen- og nektarplante, og blir regnet som en av de viktigste trekkplantene for bier.
Andre navn
Kilder
Høeg, O.A. 1975. Planter og tradisjon. Universitetsforlaget, Oslo.
Kirkevold, R.R., & Gjessing. T. 2003. Den store biplanteboken. Viktige planter for bier og birøktere.
Korsmo.E., Vidme,T. & Fykse H. 1981. Korsmos ugrasplansjer. Landbruksforlaget. Oslo.
KONTAKTPERSON
Christian Pedersen
Forsker
-
Divisjon for kart og statistikk
(+47) 974 34 123 christian.pedersen@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg O43
KONTAKTPERSON
Christian Pedersen
Forsker
-
Divisjon for kart og statistikk
(+47) 974 34 123 christian.pedersen@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg O43