Engsoleie
Engsoleie, Ranunculus acris ssp. acris, er en flereårig plante som varierer mye i størrelse og form. De største kan bli godt over halvmeteren høye, mens de minste knapt når 10 cm over bakken.
Som de fleste andre soleier er engsoleie noe giftig, og dyrene vraker den på beite. Giftstoffene forsvinner imidlertid etter at den er slått, så engsoleie i høy og silofõr er heldigvis ikke skadelig for dyra.
Voksested
Engsoleie ble funnet i 353 av 563 analyseruter (62,7 prosent) i Skog og Landskap sitt landsdekkende overvåkingsprogram for karplanter i slåtte- og beitemark, og var den femte vanligste plantearten i analyserutene.
Utbredelse
Tradisjonell bruk og nytteverdi
I folkemedisinen er engsoleie blitt kokt til grøt og lagt på byller for å modne dem, eller tørket og lagt på kroppen for å lindre gikt. Fra Røldal finnes en tradisjon om at blomsterbladene ble kokt i vann og lagt på nakken for å suge ut onde væter som var årsaken til hodepinen.
Navn med lang tradisjon
Fra Trøndelag og nordover har smørblomst, eller smørblomster, lange tradisjoner som det vanligste navnet på engsoleien. På Østlandet er dette navnet relativt nytt, men har til gjengjeld satt seg godt, selv om det også blir brukt om andre arter med gule, glinsende blomster.
Av andre navn på denne planten kan nevnes blankgull, silkjeblom, skålablom og brurasoleia (fordi den ble brukt i brurakrans sammen med andre blomster). At engsoleien gir en skarp eller brennende smak i munnen hvis man tygger den har bidratt til navnsettingen i mange andre land. I Danmark heter den bidende ranunkel, i Tyskland Scharfer Hahnenfuss og på Island brennisoley.
Kilder
KONTAKTPERSON
Christian Pedersen
Forsker
-
Divisjon for kart og statistikk
(+47) 974 34 123 christian.pedersen@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg O43
KONTAKTPERSON
Christian Pedersen
Forsker
-
Divisjon for kart og statistikk
(+47) 974 34 123 christian.pedersen@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg O43