Blåklokke
Blåklokke, campanula rotundifolia, er en flerårig plante med smale stengelblad og nyre- eller hjerteforma grunnblad. Den blomster i juli til september.
Blomstene er klokkeformet, med grunne fliker. Denne blomsterformen er tilpasset pollinering av humler. Når de kryper helt inn i blomsten tar de tak i griffelen og får et dryss av blomsterstøv over seg, som de overfører til den neste blomsten de besøker. Vanlig blåklokke kan bli opptil 50 cm høy, men er vanligvis er en god del lavere.
Blåklokke kan kanskje forveksles med den langt sjeldnere engklokke Campanula patula, men denne har mer rødlilla blomster med utbredte blomsterfliker.
Voksested
Utbredelse
Tradisjonell bruk og nytteverdi
Brukt i lek
Blåklokke er det vanligste navnet på denne planten i store deler av landet. Blåbjelle, med varianter, er også svært vanlig. Der hvor de to navnene forekommer sammen er som regel blåklokke det nyeste. Blåbjelle er hyppig på Østlandet, ofte i formen blåbjølle, og meget vanlig fra Sogn og nordover. Fra Telemark til Hordaland er navnet bjølleblom/bjødle¬blom mye brukt. Et annet mye brukt navn i sørvest er fingerbjør/fingerbør.
Blåklokke er kommuneblomst for Grong kommune i Nord-Trøndelag.
Kilde
KONTAKTPERSON
Christian Pedersen
Forsker
-
Divisjon for kart og statistikk
(+47) 974 34 123 christian.pedersen@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg O43
KONTAKTPERSON
Christian Pedersen
Forsker
-
Divisjon for kart og statistikk
(+47) 974 34 123 christian.pedersen@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg O43