Hopp til hovedinnholdet

The role of diversified small-scale horticulture in a transition towards more sustainable food systems with healthier diets

Aktiv SIST OPPDATERT: 29.09.2025
Slutt: jan 2029
Start: feb 2025
Målet med prosjektet er å utforske hvordan matsystemer basert på småskala hagebruk kan utvikles til å bli mer økonomisk, sosialt og miljømessig bærekraftige og samtidig øke i omfang, noe som vil gi fordeler både for natur og miljø og folkehelse.
Status Pågående
Start- og sluttdato 01.02.2025 - 31.01.2029
Prosjektleder Anna Birgitte Milford
Prosjektet omfatter diversifisert småskala hagebruk som enten drives av en gårdbruker (f. eks. markedshager) eller som et organisert samarbeid mellom forbrukere (f. eks. parsellhager). Prosjektet fokuserer både på rurale og urbane områder og har en tverrfaglig tilnærming som involverer både samfunns- og naturvitenskap. De fire arbeidspakkene i prosjektet er alle sentrert rundt småskala hagebruk og fokuserer på følgende temaer: Bærekraft i dyrking og distribusjon (WP1), økt forbruk av grønnsaker og frukt (WP2), sosiale nettverk (WP3) og trygge komposteringsmetoder for organisk avfall (WP4). Data i form av dybdeintervjuer og observasjoner vil samles fra casestudier rekruttert i fem ulike regioner i Norge. Det vil også gjennomføres spørreundersøkelser med gårdbrukere og forbrukere av småskala hagebruksprodukter. Andre metoder som brukes vil være deltakende aksjonsforskning, kvalitativ bærekraftsvurdering og insektprøvetaking med bruk av feller, intervensjonsstudie med forbrukere, deltagende observasjon, komposteringsforsøk med sub/optimale forhold, og kjemisk pluss mikrobiologisk analyse. Prosjektet vil dra nytte av samarbeid og kunnskapsutveksling med forskere fra INRAE, Frankrike, som har erfaring med forskning på markedshagedyrking. Aktører fra offentlige myndigheter og frivillige organisasjoner som arbeider med småskala hagebruk vil bidra som diskusjonspartnere, medarrangører, i datainnsamling, og med formidling av forskningsresultater. Prosjektet har som mål å gi resultater i form av anbefalinger og råd om dyrkingspraksis og organisasjonsmodeller med miljømessige, sosiale, økonomiske og helsemessige fordeler.