Hopp til hovedinnholdet

Divisjon for bioteknologi og plantehelse

Bedre kunnskap om persistens av klopyralid i norsk jord og planterest

INAKTIV SIST OPPDATERT: 05.11.2024
Slutt: juli 2024
Start: apr 2023

Formålet med prosjektet er å redusere risiko for skade på planteproduksjon og miljø ved økt kunnskap om persistens og nedbrytingshastighet av klopyralid i norsk jord og planterest.

Status Pågående
Start- og sluttdato 01.04.2023 - 01.07.2024
Prosjektleder Marit Almvik
Divisjon Divisjon for bioteknologi og plantehelse
Avdeling Pesticider og naturstoffkjemi

Prosjektet vil etablere nedbrytingshastighet (DT50lab) og nedbrytingskinetikk for klopyralid i representative jordtyper for korn- og rapsdyrking med og uten planterest fra tre ulike klimasoner i Norge. Prosjektet undersøker hvorvidt nedbrytingen av klopyralid er langsommere i norsk jord sammenlignet med tilsvarende forsøk i jord fra varmere klima og hvorvidt nedmolding av sprøytet planterest er en effektiv metode for å få brutt ned klopyralid i norske jordtyper.

Publikasjoner i prosjektet

Til dokument

Sammendrag

I lab. ved 20 °C er nedbrytingen av klopyralid i jord fra Steinkjer, Apelsvoll og Særheim innenfor spennet på halveringstider som EU har satt som referanseverdier, men halveringstidene er i snitt langsommere enn i jord fra EU. I felt viser predikerte toppjordkonsentrasjoner å være betydelig høyere i våre tre lokaliteter, særskilt i feltet på Steinkjer som hadde et lavt innhold av organisk materiale, enn tilsvarende predikert i en EU-lokalitet. Årsaken er trolig et kjøligere klima i Norge, med langsom/lite nedbryting gjennom vinteren. Den beregningen av predikert toppjordkonsentrasjon av klopyralid som ble utført da klopyralid ble godkjent som aktivt stoff i EU, overestimerer forsvinningshastigheten av klopyralid i forhold til det vi har predikert for jord i norsk klima. Klopyralidkonsentrasjonen i toppjorda ble i godkjenningsforsøkene predikert å være 6 μg/kg 100 dager etter sprøyting, men våre beregninger for de norske feltene predikerer at det tar fra 342 til 532 dager å oppnå det samme i norsk klima. Klopyralidrester på halm brytes effektivt ned ved innblanding i jord, viser våre nedbrytingsforsøk. Klopyralid kan imidlertid ha mer persistens i halmrester og stubb enn det som tidligere er kjent. Vi målte et klopyralidinnhold i tørr halm fra åkeren på 61.2 μg/kg, 98 dager etter sprøyting. Forbud mot høstpløying gjør det vanskelig å få pløyd halmstubb ned i jorda, og hvis klopyralidrestene ligger i toppjorda om våren kan det føre til skade på sensitive vekster som tomat, erter mm. Hvis det skal dyrkes klopyralidsensitive arter året etter så anbefaler vi at stubben harves inn i jorda om høsten. Dersom halm fra klopyralidbehandlet åker blir brukt til dyrefôr kan klopyralid opphopes i husdyrgjødsla. Advarsel om bruk av behandlet halm til fôr bør angis på etiketten til klopyralidpreparatene som er tillatt i korn i Norge i dag.