Hopp til hovedinnholdet

MoniFun – overvåker Europas skoger

18-25-Monifunn-DA2006-11-03 150233

Foto: Dan Aamlid

Skog er et viktig leveområde for mange arter. I tillegg binder trærnes stamme og røtter store mengder karbon. Klimaendringer og nedbygging truer imidlertid både karbonfangst og biodiversitet i skogene våre. Et nytt pan-europeisk forskningssamarbeid skal gi politikere, forvaltning og interesseorganisasjoner bedre oversikt over tilstanden i skogen – over hele Europa.

I Norge har Landsskogtakseringen overvåket de norske skogene i over 100 år. Hver dag gjennom hele våren, sommeren og høsten besøker en av Landsskogtakseringens feltarbeidere et av de mer enn 13 000 skogkledte feltene for å finne ut hvordan skogen har endret seg de siste årene.

Målet? Å skaffe seg oversikt over skogressursene i Norge – hvor mye vi har, hvordan det går med den i dag og i fremtiden. Klimaendringer og nedbygging, grønt skifte og behov for mer fornybart råstoff – slik som tømmer til byggematerialer – gir stadig større press på den skogen som står igjen. Derfor er det viktig å vite hvor mye skog vi har i dag og hvor mye skog som kommer til å være tilgjengelig – både for næringsliv og rekreasjon og som et viktig levested for mange arter.

Det nylig opprettede EU-prosjektet MoniFun skal bidra til nettopp bedre informasjonsflyt mellom de ulike europeiske landenes landsskogtakseringer og brukere og interessegrupper. Målet med MoniFun er å utvikle et felles overvåkingssystem for skog som kan fange opp de utfordringene Europas skoger møter når klimaet er i endring og det biologiske mangfoldet trues av nedbygging og hogst.

­– Det er store utfordringer knyttet til forvaltningen av Europas skoger, og bedre informasjon er en del av løsningen, sier seniorforsker Johannes Breidenbach ved NIBIO, som også deltar i MoniFun-prosjektet.

NIBIOs bidrag til det europeiske MoniFun-prosjektet vil være knyttet til nye, innovative digitale kartløsninger.

Formål

Et nytt pan-europeisk forskningssamarbeid skal gi politikere, forvaltning og interesseorganisasjoner bedre oversikt over tilstanden i skogen – over hele Europa.

Samarbeid: Tretten prosjektpartnere fra elleve europeiske land