Klimaendringer påvirker hjortedyrene
Foto: Ingrid Bjørndal Foss
Klimaendringene påvirker hjortedyrene på flere nivåer, fra fysiologi og atferd til populasjonsdynamikk. En ny studie basert på 218 vitenskapelige artikler viser at varmere somre trolig vil ha større betydning for hjortedyrene enn mildere vintre.
NIBIO-forsker Hilde K. Wam og kollega Aksel Granhus er med i en europeisk forskningsgruppe som har sammenstilt 20 års forskning på hvordan klimaendringene sannsynligvis vil påvirke hjortedyr som lever helt eller delvis i boreal og temperert skog på den nordlige halvkule.
Mildere vintre kan være positivt for mange arter, som elg, hjort og rådyr, fordi det krever mindre energi å holde seg varm, og det er lettere å finne mat. Varmere og våtere somre kan imidlertid overskride dyrenes toleransegrenser. Dette øker risikoen for varmestress og parasittangrep, noe som på sikt kan svekke bestandene, særlig i sør, og tvinge dem nordover.
Elgen er spesielt sårbar for varme, og data fra Sverige viser allerede at de sørligste bestandene sliter mer enn de nordlige. Dyrene kan forsøke å tilpasse seg ved å oppsøke kjøligere områder, som myrer og eldre skog, eller ved å endre aktivitetsmønstre. For at de skal klare seg, er det avgjørende at leveområdene gir tilgang til slike ressurser.
Endringer i vår- og høstvær påvirker også dyrenes sesongvandringer. Snøsesongen blir kortere, og dyrene starter vandringen tidligere. De møter flom på uvante tider, og trekker senere tilbake om høsten. Over tid kan dette føre til at enkelte bestander slutter å trekke mellom beiteområder.
– Det er vanskelig å si eksakt hvordan fremtidens klima blir og hvordan dette vil påvirke hjorteviltet. Vår artikkel gir på ingen måte fasitsvar, men så langt er dette den største sammenstillingen av kunnskap vi har om hjortevilt med relevans for Norge, avslutter Wam.
KONTAKTPERSON

Hilde Karine Wam
Seniorforsker
-
Divisjon for skog og utmark
(+47) 920 10 746 hilde.wam@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg H8
Formål
Å finne ut hvordan hjortedyra våre påvirkes av klimaendringer.
Samarbeid: Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Skogforsk (Sverige), Natural Resources Institute Finland (LUKE), National Research Institute for Agriculture, Food and Environment (INRAE, Frankrike) og Forest Research Institute (Polen).
Finansiering: Nordic Forest Research (SNS)
KONTAKTPERSON

Hilde Karine Wam
Seniorforsker
-
Divisjon for skog og utmark
(+47) 920 10 746 hilde.wam@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg H8