Ny pollenkalender som verktøy mot allergier

Foto: Dan Aamlid
En ny regional pollenkalender gir viktig informasjon om pollensesonger i Norge, og hjelper helsepersonell med å tilpasse behandlingen for pollenallergikere.
Pollenallergi rammer mange nordmenn hvert år og kan føre til betydelige helseplager. Til nå har informasjon om variasjon i pollenmengder på ulike steder i Norge imidlertid vært mangelfull.
Nå har forskere utviklet en regional pollenkalender som kan bidra til å lette hverdagen for pollenallergikere. Den nye pollenkalenderen, som er den første av sitt slag, kan være et viktig verktøy når faglig helsepersonell skal planlegge behandlinger tilpasset den lokale pollensituasjonen.
– Pollenkalenderen gir en detaljert oversikt over pollensesonger for ulike arter og regioner i Norge, sier NIBIO-forsker Carl Frisk.
Sammen med kolleger fra NAAF og NTNU har Frisk kartlagt forekomsten av syv pollenarter – or, hassel, selje, bjørk, furu, gress og burot – over en periode på 16 år i 12 norske regioner. Ved å sammenligne data om pollenmengder og perioder med høye konsentrasjoner, har forskerne funnet en sterk sammenheng mellom styrken på pollensesongen og antall dager med høy pollenbelastning.
– Pollensesongen for trær, som inkluderer bjørk og furu, strekker seg fra januar til midten av juli, der bjørkepollen er spesielt dominerende, forteller Frisk.
– Gresspollen opptrer i en mildere sesong mellom juni og midten av august, men noen steder, som Kristiansand, kan den være betydelig kraftigere. Sørøstlige regioner, blant annet Oslo, Kristiansand og Lillehammer, har generelt høyere pollenmengder enn de nordlige områdene som Bodø og Tromsø.
Frisk understreker at videre forskning vil fokusere på hvordan pollen fra furu og selje påvirker allergikere, da det fortsatt mangler kunnskap om hvordan disse artene utløser allergiske reaksjoner.
KONTAKTPERSON

Formål
Kartlegge forekomsten av norske pollenarter og når de oppstår, for å utvikle et nyttig verktøy for faglig helsepersonell som skal planlegge behandling for pollenallergikere.
Samarbeid: Norges Astma- og Allergiforbund, NTNU
Finansiering: Stiftelsen Dam
KONTAKTPERSON
