Hopp til hovedinnholdet

Finnes det gode alternativer til torv?

10-47-SUBTECH_mg202304_DSC02908-OK

Foto: Morten Günther

Myndighetene ønsker å fase ut bruken av torv i norske dyrkingsmedier. Men finnes det egentlig gode alternativer? Foreløpig er svaret tja.

Det finnes alternativer til torv, men så langt har det vist seg vanskelig å erstatte torvens gode fysiske, kjemiske og biologiske egenskaper. Torv fornyes svært langsomt, og bærekraftig produksjon krever derfor nye løsninger.

– Resultatene fra SUBTECH-prosjektet viser at flere planteslag kan dyrkes i blandinger der alt fra 25 til 100 prosent av torva er erstattet med andre alternativer, forteller prosjektleder Anita Sønsteby i NIBIO.

Dette gjelder jordbær i plasttunell, samt enkelte blomster og krydderurter, men ikke alle vekster reagerer likt. Felles for alle er at når man fjerner torv fra vekstmediet må plantene gjødsles og vannes på en ny måte, tilpasset hvert enkelt planteslag.

I prosjektet har forskerne undersøkt alternativer som kompost og trefiber.

– Utfordringen med de fleste typer kompost er at kvalitet, som struktur og næringsinnhold, varierer mye, forteller seniorforsker Trond Haraldsen i NIBIO.

Flere jordprodusenter har forsøkt å lansere torvfrie kompostbaserte jordblandinger, både til privathager og til proffmarkedet. Så langt har ingen av produktene slått helt gjennom i markedet, ifølge Haraldsen.

Trefiber, som Fibergrow produsert av Hunton, har derimot lovende egenskaper som kortreist, ensartet råstoff. Tester viser at trefiber kan erstatte torv i blandinger, og i enkelte tilfeller, som for agurk og tomat, kan rein trefiber gi bedre avlinger enn steinull.

SUBTECH-prosjektet ble avsluttet med et seminar på Gardermoen i februar, der representanter fra forskning, industri og jordbransjen delte erfaringer. Oppfølgingsprosjektet SUBTECH 2.0 skal pågå fram til 2027 for å videreutvikle kunnskapen og sikre stabil planteproduksjon uten torv.

 

Formål

Å finne gode alternativer til bruk av torv i norske dyrkingsmedier.

Samarbeid: NORGRO, Gartnerhallen, Hunton Fiber (Fibergrow), ReKlima, Norsk landbruksrådgiving (NLR) og Flanders Research Institute for Agriculture, Fisheries and Food (ILVO) Belgia.

Finansiering: Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL/JA) og Grofondet.