Hopp til hovedinnholdet

Urbant landbruk for beredskap og folkehelse

17-17-Urbant landbruk_Erik Joner-OK

Foto: Erik Joner

Stadig færre av oss har praktisk kunnskap om hvordan maten vi spiser blir produsert. Gjennom urbant landbruk kan flere bidra til mer lokal matproduksjon og egen helse.

Studier har vist at vi mennesker har behov for å ha elementer av natur tett innpå oss. Mange har også sterkt behov for å rote i jord og dyrke noe de kan spise selv.

I dag bor over 80 prosent av Norges befolkning i byer og tettsteder. Samtidig har over 70 prosent av grøntområdene forsvunnet fra de samme byene og tettstedene siden 1950-tallet. Det betyr at vi får en økende avstand til naturen, jorda og matproduksjonen.

Men å bo i by trenger ikke være ensbetydende med asfalt og eksos. Stadig flere kommuner jobber nå aktivt med å prioritere arealer til grøntområder og summende insekter. I 2024 publiserte NIBIO en veileder for urbant landbruk med tips til kommuner som er helt i startfasen.

– Det viktigste er at kommunene tilbyr god tilrettelegging og egnede arealer for urbant landbruk. Og det må tilbys veiledning for organisering og dyrking i praksis, sier seniorforsker Arne Sæbø.

– I tillegg er det avgjørende med ildsjeler som har interesse og motivasjon til å drive arbeidet i praksis.

Mange parsellhager, kolonihager og andelslandbruk har lange ventelister med folk som ønsker plass. Det betyr at det er et stort potensial for å utvide tilbudet.

I tillegg ligger det spennende muligheter i alternative former for urbant landbruk. I den tyske byen Andernach, har de laget en såkalt «spiselig by». Her har de plantet spiselige planter, frukt- og bærbusker og grønnsaker i byens grøntområder. Frivillige skjøtter grøntområdene og alle byens innbyggere kan høste fritt.

– Å dyrke fram gode råvarer kan gi en stolthet over at man har bidratt til noe som kommer samfunnet til gode. I tillegg har det en verdi å drive med noen meningsfylt – en verdi som ikke kan veies i kroner og ører, sier Sæbø.

Formål

Bedre tilrettelegging for urbant landbruk i norske kommuner. Nytteverdiene kan være svært store, ikke minst om en tar med folkehelse, sosial integrering og beredskap.

Samarbeid Landbruks- og matdepartementet, Miljødirektoratet og kommuner

Finansiering: Landbruks- og matdepartementet (Kunnskapsutviklingsmidler)