NIBIO deltar i debatten om kostråd

Foto: Kathrine Torday Gulden
I august 2024 lanserte Helsedirektoratet nye kostråd basert på sammenhengen mellom ernæring og helse. Hva blir konsekvensene for norsk jordbruk og matsikkerhet dersom de nye rådene følges?
I de nye kostrådene anbefales et redusert inntak av rødt kjøtt og meieriprodukter, mens det anbefales økt inntak av frukt, grønnsaker, bær, belgvekster, nøtter og planteoljer.
Seniorforsker Anne Kjersti Bakken mener det er et potensiale for å øke produksjonen av vegetabilsk mat i Norge. Men etterfølgelse av rådene om å redusere inntaket av melk og rødt kjøtt vil ha store konsekvenser for det norske jordbruket slik vi kjenner det i dag.
Selv svært optimistiske anslag for økt produksjon av vegetabilske produkter, vil i liten grad kunne kompensere for den store reduksjonen i grasarealer som følge av redusert forbruk av nevnte animalske produkter.
– Dersom norsk matproduksjon endres i tråd med det de nye kostrådene, vil rundt 30 prosent av norsk jordbruksareal gå ut av drift, forteller Bakken.
– Særlig utfordrende vil det være for Vestlandet, Innlandet, Nordland, Troms og Finnmark og deler av Trøndelag der melkeproduksjonen er bærebjelken i jordbruket. Store endringer i produksjonen vil bety store endringer i både arealbruk og verdiskaping, konkluderer hun.
Divisjonsdirektør i NIBIO, Audun Korsæth, er en av dem som har vært kritisk til de nasjonale kostrådene. Han mener vi må ha kostråd som støtter opp om råvarer det er mulig å produsere nasjonalt.
– Vi kan gjerne spise litt mindre både rødt og hvitt kjøtt. Men når kostrådene anbefaler matvarer vi har dårligere forutsetninger for å produsere nasjonalt, er jeg bekymret for at det kan bidra til økt import og dårligere matsikkerhet, sier han.
KONTAKTPERSON

Formål
NIBIO ønsker å være synlig i debatten om hva norsk matproduksjon skal være i framtiden. Det handler om matsikkerhet og matproduksjon i hele landet.
KONTAKTPERSON
