Hårete tiltakspakke for redusert matsvinn

Foto: Anette Tjomsland Spilling
I 2024 lanserte Matsvinnutvalget en rapport med tiltak som kan gi 75 prosent redusert matsvinn innen 2030. De som kan gjøre mest er du og jeg: privathusholdningene.
En tredel av all mat som produseres i verden blir aldri spist av mennesker. I 2021 kastet vi i Norge 450 000 tonn med mat, og vi forbrukerne bidrar med hele 48 prosent av det kartlagte matsvinnet. Dette utgjør i overkant av 40 kilo per person til en total verdi av rundt 12,5 milliarder kroner.
Matsvinnutvalget har anbefalt tiltak innen ti områder. Følger vi dem kan vi redusere matsvinnet med hele 75 prosent. Ifølge utvalget kan om lag halvparten av reduksjonen oppnås i privathusholdningene, mens dagligvarehandelen og matindustrien skal stå for en femtedel reduksjon hver.
Ett hovedgrep er å innføre et aktsomhetskrav hvor aktørene i verdikjeden for mat må offentliggjøre en risikovurdering for hvor de bidrar til størst matsvinn og iverksatte tiltak. Utvalget foreslår også å styrke bransjeavtalen blant annet ved å invitere inn flere offentlige aktører. Det er forslag om å innføre krav for matindustri og grossister om å donere overskuddsmat der det er hensiktsmessig. Andre grep som utvalget anbefaler er krav til nedprising i dagligvarebutikkene, samt tiltak knyttet til bevissthet og kompetanseheving, datadeling og prognosering.
Verdikjeden for mat er kompleks, med tilsvarende stor variasjon blant aktørene. Årsakene til aktørenes matsvinn og hvilke tiltak som vil være mest effektive for å redusere matsvinnet, vil derfor variere.
– Derfor er det viktig å ha grep som lar den enkelte aktør velge og prioritere de beste tiltakene, samtidig som det presser dem til å faktisk gjennomføre dem og nå målet. Forslaget til innføring av et aktsomhetskrav kombinert med en styrking av bransjeavtalen er slik vi ser det tiltak som balanserer disse avveiningene godt, avslutter Haug Simonhjell.
KONTAKTPERSON

Formål
Matsvinnutvalget ble nedsatt av Regjeringen og hadde i oppdrag å finne måter å redusere Norges matsvinn med 50 prosent innen 2030. Dette skal møte FNs bærekraftsmål og redusere CO2-utslippene med nærmere 1,5 millioner tonn.
Samarbeid: Relevante forskningsinstitutt og organisasjoner som representerer hele verdikjeden for mat
KONTAKTPERSON
