Bærekraft er ikke en målbar størrelse

Foto: Morten Günther
Det er mange hensyn å ta når ei bærekraftig utvikling i jordbrukssektoren skal stakes ut. – Vi som forskere kan bidra med kunnskap på våre fagfelt, men det er politikernes oppgave å sette mål og avveie målkonflikter, sier seniorforsker i NIBIO, Anne Kjersti Bakken.
NIBIO har de siste to årene arbeidet med et prosjekt om bærekraft i norsk jordbruk på oppdrag fra Landbruks- og matdepartementet. Bærekraft ble her definert som jordbrukets evne til å vedvare. Det vil si hvordan én konkret produksjon eller sektor kan utvikles slik at den har livskraft og kvalitet til å levere etter de målene som er satt for den.
– Målene bestemmes politisk og kan være i konflikt med hverandre. En kan ikke regne seg fram til om de vil nås. I rapporten argumenterer vi for at bærekraft ikke kan vurderes ut fra skår på indikatorsett og beskrivelser av nåsituasjonen, sier Bakken.
Hun uttrykker bekymring for at det hvert år blir færre bruk i de fleste produksjoner, og dermed færre naboer å samarbeide med. Da svekkes også grunnlaget for veterinær, avløsere og andre servicefunksjoner.
– Verdiene ved å være flere produsenter er et eksempel på noe som ikke fanges opp hvis vi reduserer bærekraft til å handle om kvantifiserbare størrelser som kan brukes til å deklarere et produkt.
Rapporten framhever også at det er viktig å bevare og utvikle det som allerede fungerer godt. Norsk jordbruk har mange styrker, som god plante- og dyrehelse, en velorganisert næring og høy tillit blant forbrukere. Samtidig står sektoren overfor flere utfordringer, for eksempel å bedre utnyttingen av nitrogen og fosfor.
– For å utvikle en bærekraftig norsk jordbrukssektor, må man ha kunnskap om naturressursene, produksjonene, verdikjeder, omsetning og marked, samt hvilke eksterne drivere som påvirker deres framtidige tilstand, avslutter Bakken.
KONTAKTPERSON

Formål
Analysere hva som utfordrer og bidrar til bærekraft i norsk jordbruksproduksjon
Finansiering: Landbruks- og matdepartementet
KONTAKTPERSON
