Mikroalgar – eit hav av moglegheiter
![7-41-Chlorella](/om-nibio/forskning-nytter/divisjon-for-bioteknologi-og-plantehelse/forskning-nytter-bioteknologi-og-plantehelse-2017/mikroalgar--eit-hav-av-moglegheiter/_/image/04b9382e-82ae-46b8-bcac-390d2ee4dfe0:60c288d768aeb08c10262f6b4a168e5f3533a3d7/max-1280/7-41-Chlorella.jpg?quality=60)
Foto: Nina Nagy
Eit stort forskingsprosjekt ledet av NIBIO skal sjå nærare på potensialet for storskaladyrking og spennande moglegheiter for bruk av protein, feittsyrer og karbohydrat frå mikroalgar som ingrediens i mat, drikke og fiskefôr.
Det er forventa at jordas befolkning vil vekse til 9 milliardar i 2050, og behovet for protein og umetta feittsyrer i kosten er sterkt aukande. I dag vert mykje av protein- og feittsyrebehovet i mat dekt frå dyr og fisk som lever høgt oppe i dei økologiske næringskjedane.
– I den nye bioøkonomien vil det vere viktig å effektivisere produksjonen ved at ein større del av desse stoffa blir tatt ut frå eit lågare trofisk nivå. Mikroalgar er eit verdifullt eksempel på dette, seier Stig A. Borgvang, avdelingsleiar i NIBIO.
Dei neste fire åra skal NIBIO leie ALGAE TO FUTURE-prosjektet med 20 forskings- og næringspartnarar frå inn- og utland. Målet er å leggje grunnlag for ein industriell produksjon av mikroalgar i Noreg, som kan nytte eksisterande avfallsstraumar frå produksjonslinjer innan landbruk, akvakultur og prosessindustri. Prosjektet er så langt vi veit eit av dei største på mikroalgar i Noreg nokon gong.
Du kan dyrke mikroalgar overalt, alt dei treng er sollys, vatn og næring. Produksjonen er miljøvenleg og målet er å bidra til å gjera den berekraftig. Mikroalgane har dessutan høgt innhald av blant anna protein, mineralar, vitaminar, antioksidantar og fleirumetta feittsyrer.
Borgvang fortel at prosjektet skal utvikle gode produksjonsløysingar for å produsere mikroalgar i laboratorie- og pilotskala som grunnlag for framtidig storskalaproduksjon. Ekspertise innan mikroalgeteknologi, stressfysiologi, bioraffinering, matkvalitet, matsikkerheit, bioøkonomi, fiskefôr og brødbaking skal samvirke for å finne fram til gode tekniske og industrielle løysningar som kan skape ein framtidig mikroalgebasert produksjon innan landbruk, havbruk og prosessindustri. Så skal ulike brukargrupper prøve ut algeprodukta.
KONTAKTPERSON
![](/om-nibio/forskning-nytter/divisjon-for-bioteknologi-og-plantehelse/forskning-nytter-bioteknologi-og-plantehelse-2017/mikroalgar--eit-hav-av-moglegheiter/_/image/19f205b7-32ea-4d41-b27b-734f1a25f250:bf62c0764cef09cf133cc2fc09407f39bc61c89e/max-400/Stig_Borgvang.jpg?quality=60)
Stig A. Borgvang
Forsker
-
Divisjon for bioteknologi og plantehelse
(+47) 458 67 258 stig.borgvang@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg H7
Formål
Å leggje grunnlag for ein industriell produksjon av mikroalgar i Noreg, som kan nytte eksisterande avfallsstraumar frå produksjonslinjer innan landbruk, akvakultur og prosessindustri.
Samarbeid: Prosjektet er leia av NIBIO i samarbeid med 20 nasjonale og internasjonale forsknings- og industripartnarar
Finansiering: Noregs Forskingsråd
KONTAKTPERSON
![](/om-nibio/forskning-nytter/divisjon-for-bioteknologi-og-plantehelse/forskning-nytter-bioteknologi-og-plantehelse-2017/mikroalgar--eit-hav-av-moglegheiter/_/image/19f205b7-32ea-4d41-b27b-734f1a25f250:bf62c0764cef09cf133cc2fc09407f39bc61c89e/max-400/Stig_Borgvang.jpg?quality=60)
Stig A. Borgvang
Forsker
-
Divisjon for bioteknologi og plantehelse
(+47) 458 67 258 stig.borgvang@nibio.no Kontorsted: Ås - Bygg H7