Hopp til hovedinnholdet

Potet er klimavinneren på middagsbordet

iStock-1409098318

Ny forskning viser at potet er den mest klimavennlige matvaren du kan legge på middagsbordet. Foto: Alter_photo/iStock

Meningene er mange om hva som er den mest klimavennlige matvaren du kan legge på middagsbordet. Tyske forskere har tatt jobben med å undersøke dette og konklusjonen er helt klar: potet er best.

Potet er en av verdens viktigste matplanter, på fjerdeplass etter mais, ris og hvete. Totalt i verden er potetproduksjonen økende, selv om forbruket i Norge og resten av Europa har gått ned over noen år.  Samfunnet etterspør i økende grad hva som er klimavennlige valg i hverdagen. Men hvilken av de viktige matplantene er egentlig mest klimavennlig? Svaret avhenger av hvem du spør. En gruppe tyske forskere fra universitetet i Göttingen har sammenlignet hele ti ulike livsløpsstudier for noen av verdens viktigste matplanter. I en foreløpig konklusjon er resultatet soleklart. Klimaavtrykket av fersk potet, målt i CO2-ekvivalenter, er i gjennomsnitt under halvparten av noen av konkurrentene.

Marcell Naumann fra universitetet i Göttingen fortalte at dyring av potet bare har halvparten av klimagassutslippene sammenlignet med dyrking av mais, ris eller hvete. Foto: Erling Fløistad
Marcell Naumann fra universitetet i Göttingen fortalte at dyring av potet bare har halvparten av klimagassutslippene sammenlignet med dyrking av mais, ris eller hvete. Foto: Erling Fløistad

 

Internasjonal potetkonferanse på Fornebu

Resultatene ble nylig lagt fram på en internasjonal potetkonferanse på Fornebu der NIBIO var vertskap for nærmere 300 forskere fra hele verden. På konferansen ble det diskutert potetsorter, jord, gjødsling, potetsjukdommer og genetikk helt ned på detaljnivå. På slike konferanser diskuteres ofte foreløpige resultater, og unge forskere kan få verdifulle innspill og finne nye samarbeidspartnere som jobber med lignende problemstillinger og metoder, kanskje fra et helt annet kontinent.

Det var i dette mylderet av tall og detaljer vi fant Marcel Naumann. Livssyklusanalysene på potet har han gjennomført sammen med en gruppe studenter og forskerkolleger ved Universitetet i Göttingen, om lag midt i Tyskland.

Dr. Marcel Naumann fra Universitetet i Göttingen presenterte oppmuntrende tall om potetens klimafotavtrykk på potetkonferansen EAPR 2024 på Fornebu 9. juli. Her er han sammen med Arne Hermansen fra NIBIO. Foto: Erling Fløistad
Dr. Marcel Naumann fra Universitetet i Göttingen presenterte oppmuntrende tall om potetens klimafotavtrykk på potetkonferansen EAPR 2024 på Fornebu 9. juli. Her er han sammen med Arne Hermansen fra NIBIO. Foto: Erling Fløistad

 

Livssyklusanalyser

Livssyklusanalyser er ofte svært sammensatte beregninger og derfor er de ofte vanskelige å sammenligne. De enkelte studiene gjøres med ulike avgrensinger og forutsetninger, og gir i flere tilfeller motstridende svar. I arbeidet med å sammenligne ulike analyser er det likevel mulig å oppsummere at potet er den absolutte klimavinneren blant matplantene. Når hele produksjonen, med innsatsvarer, jord, gjødsling, dyrking og transport regnes med, er dyrking av potet den mest klimavennlige matvaren du kan sette på middagsbordet. Utslippene av klimagasser er i gjennomsnitt på rundt halvparten av utslippene ved dyrking av mais, ris eller hvete.

Marcel Naumann kunne også fortelle at når man går inn i detaljene bak disse gjennomsnittene, kommer det fram variasjoner som peker på muligheter for ytterligere utslippskutt, også fra potetdyrking. Så, med ulike tiltak kan klimagassutslippene også fra potet ytterligere halveres. De områdene som gir størst utslag på potetenes klimaavtrykk er ressursbruk i settepotetproduksjonen, samt gjødsling og vanning. På konferansen var mulige tiltak, innen blant annet sortsforedling, plantehelse, gjødsling og teknologi for enda mere bærekraftig potetproduksjon tema i mange av foredragene.

Seniorforsker Arne Hermansen i NIBIO er avtroppende president i EAPR, den europeiske potetforskerforeningen og lokal arrangør for konferansen.

– Potet er en del av løsningen på flere utfordringer verden står overfor, forteller han.

–Jeg er stolt og glad for at vi i «lille Norge» får være med på å knytte sammen et fellesskap av forskere som jobber, hver på sin kant, med å beskytte og forbedre verdens potetproduksjon, avslutter Hermansen.

EAPR Logo.png

 

EAPR

European Association for Potato Research har som mål å fremme utveksling av vitenskapelig og teknisk informasjon knyttet til alle aspekter av potetdyrking, samt å oppmuntre til og bistå internasjonalt samarbeid.

Seksjoner
Aktivitetene organiseres i fem fagseksjoner: foredling og sortsprøving, agronomi og fysiologi, sjukdommer og skadedyr, virologi og høsting og lagring. EAPR-seksjonene møtes regelmessig for å diskutere problemer og forskningsresultater. Det er også arbeidsgrupper for spesifikke problemer, samt for standardisering av forskningsmetoder og terminologi.

EAPR gir også ut det vitenskapelige tidsskriftet Potato Research.

Blomstrende potetåker ved Landvik i Grimstad. Foto: Erling Fløistad
Blomstrende potetåker ved Landvik i Grimstad. Foto: Erling Fløistad

 

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.