Hopp til hovedinnholdet

NIBIO Steinkjer med nye formidlingsgrep

IMG_3434-10

Forsker Maria Thorkildsen presenterer resultater fra verdiprøving i korn. Foto: Ragnar Våga Pedersen

En viktig del av NIBIOs samfunnsoppdrag er å dele kunnskap. På Steinkjer har de tatt noen nye grep og i løpet av to dager i august har 150 personer besøkt forsøksgården på Tuv.

Solveig Skjei Knudtsen er stasjonsleder på NIBIO Steinkjer og det er hun som koordinerer aktivitetene.

– Helt siden etableringen av forskningsstasjonen på Steinkjer har vi vektlagt formidling, forklarer hun.

– Nå som forsøksfasilitetene på Tuv er på plass, gir det oss helt nye muligheter til å invitere til gjensidig deling og læring. I fjor arrangerte vi verdens første markdag på Tuv, der vi inviterte fagfolk og andre interesserte til å lære mer om oss og snakke med oss om vår forsøks- og forskningsaktivitet, forteller Skjei Knudtsen.

På årets markdag, som ble arrangert denne uken, var det blant annet presentasjon av NIBIO sine resultater knyttet til verdiprøving i korn og potet, og demonstrasjon av første byggetrinn av den nye proteinfabrikken.

– Nytt av året var Åpen dag, forteller Skjei Knudtsen.

– Vi ønsket å invitere inn naboer, skolelever, studenter lærere og andre som ville ha noen faglige smakebiter og kanskje lære noe nytt.

64D14D1F-B00D-4AC7-86A8-84448B1AD75E-985-0000006CFF89A360-2.jpg
Stasjonsleder Solveig Skjei Knudtsen var godt fornøyd med oppmøtet på Tuv. Foto: Ragnar Våga Pedersen

Smak av potet

De besøkende fikk besøke ulike poster med både praktiske oppgaver, utveksling av ideer, ny kunnskap – og smaksprøver. Blant annet fikk de besøkende se og smake på en lang rekke potetsorter som er under utprøving på Tuv. De ble også utfordret til å smake seg fram til rett sort. Ikke like enkelt, selv for fagfolk!

Proteinfabrikken skal produsere ulike råvarer fra blant annet gras, og er et imponerende maskineri hvor trinn en nettopp er tatt i bruk. Utstyret brukes til å hente ut press-saft fra for eksempel gras, som så danner utgangspunkt for blant annet protein og andre næringsstoffer som kan brukes for eksempel i husdyrfor. Og pulpen som blir igjen er utmerket som fôr til storfe.

IMG_3430-8.jpg
Seniorrådgiver Gjermund Bahr presenterer den nye proteinfabrikken på Tuv. Foto: Ragnar Våga Pedersendasd

Purresaft

– Vi har ikke anledning til å fôre de besøkende med gras-saft, forteller stasjonslederen.

– Vi har imidlertid en liten presse som vi har brukt til å presse saft av gulrot, purre og ingefær. Populært hos de besøkende, og ingen hadde nok smakt press-saft av purre før, smiler Skjei Knudtsen.

Gjestene fikk også en innføring i ulike grasarter, inkludert ulike ugras. Her ble de utfordret til å sette rett navnelapp på rett art. Dagen bød også på innføring i forsøk knyttet til ulike kornslag, laboratoriebesøk, dronefotografering og en presentasjon av maskinparken på Tuv.

Og til slutt en hydraulisk nøtt: Hvordan håndtere en liten maskin der alle kontrollene er krysskoblet? Ikke lett – men en morsom utfordring.

– Vi håper med dette å dele kunnskap, men også vise at forskning er nyttig, gøy, utfordrende og engasjerende, forteller Skjei Knudtsen.

– Vi har fått mange gode tilbakemeldinger, så konseptet tar vi med oss videre, avslutter hun.

IMG_3401-4.jpg
De besøkende på markdagen fikk smake presset saft av gulrot, purre og ingefær. Foto: Ragnar Våga Pedersen

 

IMG_3475-1.jpg
NIBIO Steinkjer Tuv forsøksgård. Foto: Ragnar Våga Pedersen
6DC34404-9FBC-4F9B-A008-73D2DAE99E29-985-000000B5121150DF-6.jpg
Driftsbygningen på Tuv var for anledningen gjort om til forelesningssal. Foto: Ragnar Våga Pedersen
79EB0214-15B5-4D10-AEAA-FCD160840146-985-0000006D0EED3C72-1.jpg
Ievina Sturite viser frem ulike grasarter. Foto: Ragnar Våga Pedersen
IMG_3468-14.jpg
Konstituert driftsleder Tonje Westerhus presenterer ulike potetsorter som er under utprøving på Tuv. Foto: Ragnar Våga Pedersen
E4D5E0AC-8965-42CD-99CC-E1C0202DB9D3-985-0000006CE0A96E28-5.jpg
Forskningstekniker Jorid Sandvik viser frem restene (pulp) etter pressing av ingefær- og gulrotsaft. Foto: Ragnar Våga Pedersen

 

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.