Hopp til hovedinnholdet

NIBIO er klare for Arendalsuka!

20180814-DSC00625

Arendalsuka er en demokratisk møteplass for alle som er engasjert i samfunnet vi lever i. Dette er arrangementet for deg som vil være med å lytte til, debattere og løse dagens og morgendagens samfunnsutfordringer. Foto: Ragnar Våga Pedersen

Nasjonale kostholdsråd, næringsstoffer på avveie, grønn omstilling, antiparasittmidler og integrert plantevern. NIBIO bidrar til et variert og innholdsrikt program under Arendalsuka 2024.

Siden oppstarten i 2012 har Arendalsuka blitt en viktig arena for politikkutvikling og en attraktiv møteplass for engasjerte mennesker i samfunnet vårt. Rundt 1900 arrangementer og 200 stands vil fylle Arendal sentrum i fem dager fra 12. til 16. august.

NIBIO er hoved- eller medarrangør for flere spennende arrangementer disse dagene. Vi vil løfte frem viktige temaer som blant annet bærekraftig matproduksjon, næringsstoffer på avveie, grønn omstilling, integrert plantevern og effekter av antiparasittmidler i landbruket.

Alle våre arrangementer er gratis. De vil finne sted sentralt på Tyholmen, nærmere bestemt ipå Studio Spornes Tyholmen, Teaterplassen 3.

 

Nasjonale kostholdsråd og tiltak for å redde Oslofjorden

– Også i år ønsker vi å sette søkelyset på viktige tema som fortjener større oppmerksomhet, forteller kommunikasjonsdirektør Ragnar Våga Pedersen i NIBIO.

Tirsdag etter lunsj starter vi ut med en paneldebatt. Nye norske kostholdsråd har vært ute på høring, og for første gang er også matens klima- og miljømessige påvirkning omtalt. Bærekraft omfatter mye mer enn klima og miljø.

Går det an å se kostholdsråd og bærekraftig norsk matproduksjon i sammenheng? Gir det mening å snakke om bærekraftig kosthold?

Neste arrangement handler om Oslofjorden. Her er vannkvaliteten dessverre svært dårlig, og det er behov for å redusere tilførsler fra flere ulike kilder. Landbruket er en av kildene som bidrar med avrenning av næringsstoffer. Vi vil gi en oversikt over aktuelle tiltak i jordbrukslandskapet. Vi skal også se nærmere på skogens betydning og effekten av avrenning fra sprengstein. Skal tiltakene ha effekt må de følges opp med virkemidler og lokal involvering i vannområdene. Vi gir eksempler fra områder der tiltak har hatt effekt. 

Vi spør også om det er mulig å spise fjorden frisk med Oslofjordbrød.

Livet i Oslofjorden er truet av dårlig vannkvalitet. Foto: Sakis Lazarides/iStock
Livet i Oslofjorden er truet av dårlig vannkvalitet. Foto: Sakis Lazarides/iStock

 

Laks og bærekraft

Senere på tirsdag er temaet laks. NIBIO og Veterinærinstituttet ser nærmere på Norges største husdyrnæring. Lakseoppdrett generer verdier for godt over hundre milliarder kroner i året. Det er imidlertid store utfordringer knyttet til bærekraft. Både tilgang på fôr, utslipp og dyrevelferd er utfordringer som næringen står midt oppe i. Men det finnes også muligheter.

 

Arealressurser og antiparasittmidler

Onsdag etter lunsj inviterer NIBIO og Kartverket til et arrangement om arealressurser.

Kunnskap om arealressursene er grunnlaget for å ta kloke beslutninger. Når grønn omstilling skyter fart, vil presset øke på arealene generelt, og på utmarka spesielt. Nå er det viktigere enn noen gang å kartlegge arealene og undersøke de ulike verdiene som disse representerer – både for å utnytte potensialet og for å begrense arealbrukskonflikter. Arealressursene er bærebjelken i den grønne omstillingen. Men er det mulig å få til en grønn omstilling på naturens premisser?

Senere på ettermiddagen setter vi søkelyset på antiparasittmidler i norsk husdyrhold. Ivermektin er mest kjent som medikamentet Donald Trump tok mot Covid-19-viruset. Det er ikke virksomt mot virus, men derimot et svært mye brukt middel mot innvollsparasitter i husdyr. I motsetning til antibiotika er det ingen overvåkning av antiparasittmidler i Norge, og en stor del av medisineringen skjer forebyggende, uten at parasittene er påvist. Dette til tross for betydelig resistens og klare negative effekter på jordmiljøet.

Er det på tide med en innstramning av regelverket for bruk av parasittmidler?

Er det på tide med en innstramning av regelverket for bruk av parasittmidler? Illustrasjonsfoto: RafaPress/iStock
Er det på tide med en innstramning av regelverket for bruk av parasittmidler? Illustrasjonsfoto: RafaPress/iStock

 

Redusert bruk av kjemiske plantevernmidler

Det siste arrangementet onsdag ettermiddag handler om hvordan teknologi og plantevernmidler kan erstatte kjemiske plantevernmidler.

Vi vil få høre hvor langt Norge har kommet i arbeidet med redusert bruk av kjemiske plantevernmidler og hvordan dette er en del av det grønne skiftet. Vi vil også se på hvor vi henger etter, og hva som kan gjøres i årene som kommer.

Les mer om de enkelte arrengementene ved å følge lenkene i faktaboksen.

Vi håper du vil komme og la deg engasjere i spennende temaer sammen med oss.

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.