Nå kan du få privat varsel fra egen værstasjon
Kjøper du en egen værstasjon, kan du nå få privat varsel om fare for angrep av sjukdommer og skadedyr i egen åker. Dette er en mulighet flere har etterspurt, og nå er den på plass.
Brita Linnestad, seniorrådgiver i NIBIO og ansvarlig for nettjenestene i Landbruksmeteorologisk tjeneste (LMT), har gleden av å vise fram en pilot-værstasjon som kan kjøpes og knyttes til VIPS – Varsling Innen PlanteSkadegjørere. To Meteobot-stasjoner står nå i prøvedrift kobla til VIPS. Den ene står på Søråsjordet på Ås, blant en rekke kalibrerte målestasjoner.
– Her skal vi få bekrefta hva denne duger til, sammenlignet med langt dyrere utstyr, forteller Linnestad. Hun vil gjerne se at mange blir med og prøver VIPS-varslene på private værstasjoner. De systemene som foreløpig kan kobles opp mot VIPS er utviklet spesielt for varsling i jord- og hagebruk. Mange varsler trenger nemlig mer data enn det enkle stasjoner har sensorer til å måle. Denne teststasjonen måler temperatur i luft og jord, nedbør, vind, bladfukt og jordfukt, og koster fra 820 Euro. Tjenestene fra VIPS er gratis.
Varsler fra VIPS
Den nettbaserte tjenesten VIPS-landbruk varsler om angrep av en rekke plantesykdommer og skadedyr. Felles for mange av disse varslene er at de bruker data om været som har vært, kombinert med værprognoser og kunnskap om biologien til hver enkelt skadegjører. Dermed kan faren for angrep av for eksempel tørråte i potet varsles ut fra data om temperatur, vind, stråling og fuktighet i åkeren, i kombinasjon med et værvarsel fra Meteorologisk institutt. VIPS henter i dag data fra et nettverk av over 80 værstasjoner i viktige jord- og hagebruksdistrikt rundt om i landet. Likevel varierer været såpass mye lokalt at mange produsenter har ønsket seg stasjoner nærmere sin åker. NIBIO har ikke kapasitet til å sette ut værstasjoner hos alle dyrkere i landet, men denne sesongen åpner VIPS opp for at private stasjoner kan knyttes til systemet.
– Vi kobler værvarsler fra Yr.no automatisk med din stasjon. Deretter beregner VIPS private varsler, unike for akkurat din værstasjon, forteller Linnestad. Private varsler forventes å få større nøyaktighet enn de generelle, som beregnes for et større område. Muligheten for mer presise lokale varsler har vært forsøkt med ulike tilnærminger. I år blir den første sesongen der dyrkere kan forsøke seg fram på egenhånd.
Nye LMT-nettsider
Brita Linnestad kan også fortelle at Landbruksmeteorologisk tjenestes nettsider har fått en større ansiktsløftning i år. Der er det nå raskt å finne fram til nærmeste værstasjon på kartet. Full oversikt over registrerte data fra stasjonen er samla på en oversiktlig side, med nye grafiske oversikter. Sammen med oversikten over været siste 30 døgn finner du også en presentasjon av inneværende vekstsesong med akkumulert nedbør og graddager.
Privat varsel fra egen værstasjon
Har du eller vurderer du å anskaffe egen værstasjon? Her er oppskriften i kortform:
1. Anskaff en VIPS-kompatibel værstasjon
VIPS kan samle inn data fra værstasjoner som har data tilgjengelig online og kan hentes direkte når varsler beregnes. VIPS lagrer ikke private værdata, så data må forbli tilgjengelig gjennom hele sesongen. Foreløpig er dette de værstasjonene som kan brukes mot VIPS: iMetos, Davis eller MeteoBot, værstasjoner som er utviklet for bruk i jord- og hagebruk.
2. Registrer deg som bruker i VIPS
3. Meld inn værstasjonen til VIPS
Ta kontakt på vips@nibio.no.
4. Sett opp privat varsel
Som VIPS-bruker med registrert værstasjon kan du sette opp VIPS-varsel som bare du har tilgang til. Du vil da få opp dette sammen med de andre VIPS-varslene på forsiden.
5. Vent til varselet beregnes første gang
VIPS-varsler beregnes hver tredje time.
6. Gå inn på VIPS-siden, logg inn og se ditt private varsel
Ditt private varsel er kun synlig for deg. Du må logge inn via forsiden på VIPS for å se det.
KONTAKTPERSON
KONTAKTPERSON
Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.