Hopp til hovedinnholdet

Lyser bort soppsjukdommer om natta

ef-20160825-212457.jpg

Foto: Erling Fløistad.

Jordbær dyrka i plasttunnel har også utfordringer. Gråskimmel blir det mindre av enn på friland, men når sesongen tøyes mot slutten av sommeren, blir det ofte mye mjøldogg. I jordbærtunnelene til Norske Jordbær DA i Sylling i Lier starter nå forsøk med å stanse mjøldoggsoppen ved hjelp av UV-lys.

Simen Myhrene og Bjørn Ekeberg (Norske Jordbær DA) dyrker jordbær på friland og i høye plasttunneler, både i Grimstad, Skoger og i Lier, og de har ambisjonene klare. De flytter stadig mer av produksjonen fra friland til tunnel, og programmerer produksjonen med planting i hold.

– Målet vårt er å høste fem tonn om dagen, fra 10. juni til 10. september. Vi skal klare å plukke 450 tonn jordbær med 40-50 plukkere, i fjor høsta vi 350 tonn på friland med 150 plukkere, sier de to.

De planlegger også å levere økologiske jordbær, men de må dyrkes under tak for å holde bærene friske.

–  For å klare dette er vi nødt til å finne bedre metoder til å bekjempe blant annet mjøldogg. Derfor er vi med på flere forskningsprosjekt som skal finne integrerte, ikke-kjemiske, tiltak mot skadegjørere.

 

UV-lys stopper soppen

Studier i laboratorier og veksthus ved NMBU og NIBIO har vist at UV-lys hemmer mjøldoggsopp.

– Noen minutter UV-stråling om natta har redusert mengde mjøldogg ned mot null, sier forsker Arne Stensvand i NIBIO.

UV-stråling virker ødeleggende på arvestoffet hos soppen, når slik stråling blir tilført om natta, blir ikke skadene reparert slik de delvis blir på dagtid. Mjøldoggangrep kan reduseres med over 90 prosent, og det er bedre effekt enn vi oppnår med sprøyting.

ef-20081230-153503-jordbærmjøldogg.jpg
Jordbærmjøldogg kan også angripe bærene. Foto: Erling Fløistad, NIBIO.

Hva med skade- og nyttedyr?

Veksthusspinnmidd er også et tiltagende problem når jordbær flyttes i hus. Det viktigste tiltaket mot spinnmidd i veksthus er bruk av nyttedyr. Forsøk viser at eksponering med den dosen UV-B som bekjemper mjøldogg også vil ødelegge egg, larver og nymfer av spinnmidd.

For at bruk av UV-B kan komme i praktisk bruk, må den kunne kombineres med bruk av nyttedyr.

– Vi vet lite om den lave dosen av UV-B som brukes mot mjøldogg vil påvirke de nyttedyrene som brukes, sier forsker Nina Svae Johansen i NIBIO. Disse forsøkene vil dermed gi oss ny og svært viktig kunnskap som er nødvendig for at UV-B kan tas i bruk sammen med biologisk bekjempelse.

ef-20160825-193705-jordbærmidd.jpg
Jordbærmjøldogg smitter lett, og vokser raskt under tørre forhold i veksthus og plasttunneler. Foto: Erling Fløistad, NIBIO.

Utstyr?

UV-B tilføres med spesielle lysrør som monteres på bevegelig utstyr. I dette prosjektet bruker vi roboten Thorvald 2, som er utvikla av førsteamanuensis Pål Johan From og medarbeidere på NMBU, til å bære UV-utstyret langs jordbærradene om natta. Den skal finne fram på egenhånd, og behandle plantene hver 3. natt.

– Roboten vi bruker her, har et ekstremt potensiale. Den kan brukes til å automatisere arbeid i hagebruket, sier en optimistisk jordbærdyrker, Simen Myhrene.

ef-20160825-211200-Thorvald2.jpg
Roboten Thorvald 2 på jobb i høy tunnel med jordbærplanter i Sylling. Foto: Erling Fløistad, NIBIO.
UV-B mot soppsjukdommer i plasttunneler og veksthus (UV-Bær)

Finansiert av Norges Forskningsråd (2015–2018)

Prosjektleder: Myhrene AS

Hovedmål:
Eliminere meldugg og andre soppsjukdommer i høye plasttunneler og veksthus

Delmål:

  1. Utstyr tilpasset bruk av UV-B mot meldugg i høye plasttunneler og veksthus
  2. Bruke UV-B til bekjempelse av gråskimmel og andre soppsjukdommer
  3. Utnytte samspillet mellom lys og UV-B ved bekjempelse av meldugg

Partnere:
Norske Jordbær DA, Moskvil Bær, Kryddergarden på Jæren AS, Kjær Gård, NIBIO, NMBU, NLR.

 

Effekt av UV-B brukt mot soppsjukdommer på biologisk bekjempelse av skadedyr i veksthus og plasttunneler (UV-Bio)

Finansiert av Norges Forskningsråd (2016–2019)

Prosjektleder: Guren Gartneri AS.

Hovedmål:
Effektiv biologisk bekjempelse av skadedyr i grønnsaker, krydderurter og bær i veksthus og høye plasttunneler når det brukes UV-B mot soppsjukdommer

Delmål:

  1. Kunnskap om effekten av lave doser UV-B gitt i mørkefasen på overlevelse og populasjonsvekst hos noen økonomisk viktige skade- og nyttedyr
  2. Kunnskap om hvordan bruk av UV-B-behandling mot mjøldogg påvirker effektiviten av biologisk skadedyrbekjempelse i praksis
  3. Kunne kombinere bruk av nyttedyr mot skadedyr og UV-B mot soppsjukdommer i høye plasttunneler og veksthus

Partnere:
Norske Jordbær DA, Kryddergarden på Jæren AS, Kjær Gård, NIBIO, NMBU, NLR.

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.