Hopp til hovedinnholdet

Forskerne kommer! - disse skal på veien i 2021

Gruppebilde Forskerne kommer 2021

Disse forskerne skal på turné i Nord-Norge under Forskningsdagene i september 2021. Fra venstre: Helena Michelsen, NIVA. Linda Aune-Lundberg, NIBO. Eelke Snoeren, UiT Norges arktiske universitet. Foto: Helge M. Markusson

«Forskerne kommer!» er et formidlingstilbud produsert av Framsenteret i Tromsø. Forskere og formidlingsfolk fra senterets medlemsinstitusjoner reiser rundt og forteller hva de driver med. I år handler det om mat - og fra NIBIO deltar Linda Aune-Lundberg.

Innholdet passer for unge fra 14 år og oppover, samt voksne. “Forskerne kommer!” arrangeres i forbindelse med de nasjonale Forskningsdagene 2021. I år skal vi snakke om mat, i ulike former.

 

Når matjorda forsvinner

Norge har lite jordbruksareal, bare tre prosent av det totale landarealet er åker og innmarksbeite. Klimaet setter også begrensninger for både hva og hvor mye vi kan dyrke på det arealet vi har. I dag er ikke det noe stort problem, fordi vi kan importere mat og fôr. Men tenk om det endres?  Samtidig bruker vi jordbruksareal til andre ting, som kjøpesentra, veier og boliger. Kan vi da bare dyrke opp nytt areal?

NIBIO-forsker Linda Aune-Lundberg vil fortelle mer om status i Norge, og hva som kan gjøres for å forhindre at vi en dag har for lite areal til å dyrke den maten vi trenger.

Linda Aune-Lundberg 2, NIBIO.jpg
Linda Aune-Lundberg, NIBIO – Norsk institutt for bioøkonomi. Foto: Helge M. Markusson

Snøkrabben - nykommer i våre farvann som gir penger i kassa

Snøkrabbene er innvandrere, først i 1996 ble de første fanget av en norsk tråler. Nå finnes det flere millioner av dem, og salgsverdien av snøkrabbe anslås å kunne ha en lignende økonomisk verdi som hele torskefiske i fremtiden. Men hva skjer når en ny art invaderer norske farvann? Hva spiser de, og hva skjer med resten av økosystemet? Det forsker Helena Michelsen på. Hun bruker blant annet modellering for å finne svar.

Helena Michelsen, NIVA_cropped.jpg
Helena Michelsen, NIVA – Norsk institutt for vannforskning. Foto: Helge M. Markusson

Junkfood - hvorfor har vi så lyst på det?

-Nei nå ble jeg fysen på en burger! Ja, du har sikkert opplevd å plutselig få lyst på det som mange kaller «junk-food». Selv om det er godt er det ikke sunt, men kjenner vi alle ulempene ved å spise for mye kjappmat. Eelke Snoeren er hjerneforsker, og hun prøver å finne mer ut av hva det er som trigger oss til å få lyst på junk-food og hvor skadelig det kan være. Og da bruker hun rotter som førsøksdyr.

Eelke Snoeren, UIT_cropped.jpg
Eelke Snoeren, UiT Norges arktiske universitet. Foto: Helge M. Markusson

 

forskningsdagene_logo_bokmal_RGB.jpg
Program for "Forskerne kommer!"

Nordreisa: Halti kultursenter, Storslett
22. september 2021

Senja: Kunnskapsparken, Finnsnes
23. september 2021

Harstad: Campus UiT Norges arktiske universitet
24. september 2021

Sortland: Kulturfabrikken
27. september 2021 (kveldsarrangement)

Hadsel: Hurtigrutens hus, Stokmarknes
28. september 2021

Tromsø, Framsenteret
29. september 2021

Helge.png
Helge M. Markusson har i de siste 12 årene arbeidet med forskningsformidling i Framsenteret. - Det er mer mellom himmel og jord enn du kan ane, og det meste er høyst virkelig. Det er noe av det jeg har i oppgave å fortelle om til folk. Dette er niende året vi er på veien med Forskerne kommer! Vi har besøkt over 30 kommuner og utvider stadig horisonten.

Tekst frå www.nibio.no kan brukast med tilvising til opphavskjelda. Bilete på www.nibio.no kan ikkje brukast utan samtykke frå kommunikasjonseininga. NIBIO har ikkje ansvar for innhald på eksterne nettstader som det er lenka til.