Ove Bergersen
Seniorforsker
Vedlegg
CVBiografi
Utdanning/kompetanse: Doktorgrad (Dr scient) (1990) i molekylærgenetikk ved Norges Veterinærhøyskole.
Min forskning omhandler:
- Miljøovervåking og miljørapportering av deponi og komposteringsanlegg på lukt sigevannhåndtering og komposteringsprosesser)
- Miljømikrobiologi, aerobe og anaerobe prosesser i deponi, forurenset grunn, komposteringsprosesser, lukt og luktproblematikk og luktsanering
- Klima- og miljøvennlig håndtering av organiske restfraksjoner
- Anaerob nedbrytning biogassprosess og metanproduksjon av organiske fraksjoner (husdyrgjødsel, fiskeslam, slakteriavfall etc)
- Kompostering av biorest fra biogassprosesser.
- Overvåking og miljørapportering av deponi og komposteringsanlegg på lukt sigevannhåndtering og komposteringsprosesser.
- Jordkjemiske analyser og bevaringsvurderinger av arkeologiske kulturminner- Decay studier av organisk materiale fra jordprøver over tid. Miljøovervåking og bevaringsstrategier “In situ” av kulturminner i Middelalderbyene Tønsberg, Bergen, Trondheim og Oslo
- Profesjonel naturfotograf
Forfattere
Ove BergersenSammendrag
Rapporten gir oversikt over ulike analyser og kunnskap produsert, mottatt og vurdert i 2024. Temperaturovervåking av kompostrankene når de har oppnådd hygieniseringstemperatur (over 55 °C) i 4 uker fungerer og sikrer kontrollen av de aktive rankene på fase 1 når de bør vendes og flyttes til fase 2. Ingen analyser på ferdigsiktet kompost er analysert i 2024. Komposten er ikke benyttet for salg, men blir benyttet inne på anlegget. Det blir fortsatt registrert dager med lukt, men antall dager er redusert fra 38 i 2023 til 30 dager i 2024. Disse er registrert i luktsone 3 sør. Separate analyser av sigevann fra deponi, kompost aktiviteten er vurdert i 2024. Vann fra sedimenteringsdam og grunnvann fra miljøbrønner i 2024 er vurdert. Tidligere økning i konsentrasjoner av næringsstoffer og organisk materiale i sigevann fra deponi og kompostering i rensebasseng før 2 sedimenteringsdammer, viser en reduksjon i 2024. Vannanalyser gjennom 2024 etter infiltrasjon til grunnvann i nærmeste miljøbrønn 3 viste fortsatt ingen økning i konsentrasjoner av både næringsstoffer og metaller. PFAS 22 ble påvist i deponisigevannet i 2023 og 2024. Spor av disse fluororganiske forbindelser ble observert i sedimenteringsdam og miljøbrønn 3 i lave konsentrasjoner (< o,5 μg/l) Analyser av overflatevann i nærmiljøet utenfor anlegget oppstrøms og nedstrøms vise ingen tegn til forurensningsfare. Tiltak for å rydde opp synlig utsig av sigevann ved deponi og myr området nedstrøms i 2023 er stoppet og utført med to sigevannskummer. Det er ikke synlige forurensinger (rustbrune jernutfellinger) ved elvebredden av grunnvann som strømmer ut i Skibotnelva.
Sammendrag
Biorest fra biogassproduksjon er verdifull gjødsel, jordforbedringsprodukt og kan være en ingrediens i torvfrie vekstmedier. Før bruk må den faste fraksjonen av biorest stabiliseres, for eksempel ved kompostering. Tidligere undersøkelser av klimagassutslipp ved kompostering av biorest har imidlertid skapt behov for ytterligere kunnskap om hvilke forhold som påvirker slike utslipp og hvordan lagring og komposteringen av biorest kan optimaliseres for å redusere klimagassutslipp.
Forfattere
Ove BergersenSammendrag
Det er ikke registrert sammendrag