Viktige momenter ved vannforsyning i fritidsbebyggelse
- Helhetlig planlegging av vann-og avløpsløsninger, slik at forurensningskonflikter unngås - kreve at brønner etableres i henhold til plan der det er gjort samordnet kartlegging og vurdering av vann og avløp
- Registrering av eksisterende drikkevannsbrønner - tilbakemelding fra eier, kartlegging etc.
- Oppfordre anleggseiere til å ta prøver av sine brønner - melde inn resultater til kommunens register
- Sette krav til god sikrig av brønner
Gode løsninger for vann i fritidsbebyggelse
Det anbefales at alle nye hytteområder som planlegges med kjørevei fram til eller i nærheten av hyttene, planlegges med innlagt vann. Bestemmelser om dette bør medtas i kommuneplan og kommunedelplan / hovedplan avløp / vannmiljø. Da vil dette være avklart på et tidlig tidspunkt, og de som utarbeider reguleringsplaner må forutsette at det skal planlegges med innlagt vann.
I de tilfellene der det gjøres en samlet kartlegging og vurdering av vann og avløp, bør bestemmelser om at det skal være innlagt vann i hyttene legges inn der.
Kommunen kan også stille krav i reguleringsplan om at det skal være innlagt vann, med en forurensningsmessig begrunnelse. Det er viktig at krav til VA-løsning formidles til planleggerne så tidlig som mulig i prosessen, for eksempel på et oppstartsmøte.
Kommunen bør også ved behandling av reguleringsplan påse at kravet i pbl. §27-1 om forsvarlig adgang til hygienisk betryggende og tilstrekkelig drikkevann, samt slokke-vann, er ivaretatt.
Ved søknader om innlegging av vann i eksisterende hytter, bør kommunen kreve en samlet kartlegging og vurdering av vann og avløp. Her bør det legges til grunn at alle hyttene i området vil ønske innlagt vann. Det bør ikke gis enkelttillatelser i slike tilfeller, uten at det er i tråd med en samlet plan med kartlegging og vurdering av vann og avløp. Det er ingen som har krav på å kunne legge inn vann på ei bestående hytte uten innlagt vann. Her skiller hytter seg fra boliger.
Vannforsyningsløsninger i fritidsbebyggelse
Kravet i drikkevannsforskriften til sikker forsyning av nok vann med god kvalitet gjelder også for anlegg som ikke er godkjenningspliktige. Dersom det bare er anlegg for én hytte/husstand, er kravet veiledende. Det er de samme kravene som gjelder for hytte-bebyggelse som for boligbebyggelse. Det bør tilstrebes å knytte hytteområder til kommunal vannforsyning. Dersom både vann og avløp kan tilknyttes, kan lengre overføringsledninger forsvares økonomisk.
Dersom det skal etableres ny hytte (eller bolig) i et regulert område uten felles vann-forsyning, må kommunen i behandling av byggesaken forsikre seg om at vannforsyn-ingen er realiserbar (jf pbl § 27-1). I praksis bør det foreligge en dokumentasjon på at kravene til kvalitet og forsyningssikkerhet i drikkevannsforskriften vil bli tilfredsstilt.
Der kommunal vannforsyning ikke er mulig, bør en forsøke å få til felles vannfor-syningsløsning for hele eller deler av hytteområdet. Dette gjelder spesielt der en har lokale utslipp av avløpsvann. Renseløsning for avløp og vannforsyningsløsning må sees i sammenheng, slik at en ikke risikerer å forurense sitt eget eller naboers drikkevann.
Dersom det er utslipp fra renseanlegg til en vannforekomst, bør denne vannfore-komsten ikke benyttes som drikkevannskilde uten desinfisering. Det bør heller ikke benyttes grunnvann som drikkevannskilde uten desinfisering, dersom dette kan være påvirket av utslipp fra avløpsrenseanlegg. Dersom en er i tvil, bør det innhentes en fagkyndig vurdering.