Nitrogentilførsel i vekstskifter med belgvekster

Ved produksjon av grønnsaker, kan belgvekster inkluderes i vekstskiftene for å tilføre nitrogen til eget bruk og til etterfølgende vekster. Belgvekstene er såkalt nitrogenfikserende - noe som betyr at de kan nyttiggjøre seg nitrogen fra lufta ved hjelpe av symbiose med en bakterie på røttene. Et eksempel på en slik vekst er kløver, erter og bønner. Kløver kan dyrkes hele eller deler av sesongen som såkalt 'grønngjødsling' der plantene nedmoldes som gjødsel til etterfølgende vekster. Erter og bønner kan høstes og stengler og blader nedmoldes som gjødsel. Vår forskning tar for seg bruk av belgvekster til mat og grønngjdsøeiongs vektser og undersøker hvordan man kan få best mulig utnyttelse av nitrogenet for å optimalisere avling og økonomisk lønnsomhet.

legume rotation
Nedmolding av rest fraksjon av belgvekster etter høsting av erter og bønner. Foto: Randi Seljåsen / NIBIO
Forskningen baserer seg på studier av vekst-rekkefølger der belgvekster inngår sammen med andre grønnsaker i flerårige vekstskifter. Vi undersøker nitrogen-tilgjengeligheten i jorda før, under og etter høsting samt hvordan innholdet av nitrogen fordeles på ulike planteorgan (høstet produkt, bladmasse, stengler og røtter). 
Målet med forskningen er - foruten å øke produksjon av belgvekster til mat - å undersøke nitrogen-bidraget fra slike produksjoner til etterfølgende vekster og undersøke hvordan næringsstoffene kan bli best mulig bevart i jorda over vinteren ved hjelp av fangvekster.