Botanisk hage på Tøyen
Oldemors hage med gamle stauder i botanisk hage på Tøyen er, i tillegg til å være en levende genbank, også en sansehage der de tradisjonsrike plantene brukes i terapeutisk behandling av personer med demens. Forskning har vist at planter som også har særegen duft har positiv innvirkning på denne pasientgruppen.
Oldemors hage ble åpnet i 2008, etter at en gruppe botanikere ved Universitetet i Oslo deltok i et landsomfattende prosjekt for å kartlegge og samle inn gamle hageplanter.
Planter med lang historie
I hagen vokser gamle prydplanter som har vært populære hagestauder, men som nå sjelden er å finne i handelen. Plantene i Oldemors hage er funnet i gamle hager på Østlandsområdet. Kriteriet for utvelgelse av planter har vært at de skulle ha en kjent historie fra 1950-tallet eller tidligere.
Slike gamle hageplanter har stor verdi. Gjennom lang tid har de tilpasset seg lokale vokseforhold, og dermed kan de ha egenskaper som mangler hos moderne sorter som i stor grad importeres fra utlandet.
Godt tilrettelagt
Oldemors hage er utformet og tilrettelagt for rullestolbrukere og personer med demens.
Det sentrale området er avskjermet med gjerde, porter og busker slik at de besøkende trygt kan rusle på egen hånd, selv om de kan ha problemer med å orientere seg. Anlegget er bygget opp med gammeldagse benker, lysthus og stakittgjerde.
Kombinasjonen av slike synsinntrykk og velkjente dufter fra barndommen kan vekke slumrende minner og danne utgangspunkt for gode samtaler.
Staudene i Oldemors hage er ordnet etter geografisk opprinnelse, og man kan finne planter som iris, hageaurikler, dagliljer, peoner, floks, såpeurt og asters. Noen av plantene er funnet i hager som har tilhørt kjente personer som Arne Garborg, Johan Bojer og Ninni Roll Anker.
Kontaktperson på Tøyen er Oddmund Fostad.