Hopp til hovedinnholdet

Knapp- og remtang

Knappstadie av knapp- og remtang

Knapp- og remtang i knappstadiet.

Foto: Ralf Rautenberger

Brunalgen knapp- og remtang (Himanthalia elongata) har to norske navn. Det skyldes at den forekommer i to ulike livsfaser som ser svært ulike ut.

Først, i vekstfasen, ser algen ut som en liten skål eller «knapp» med stilk. Da kalles algen «knapptang». Denne knappen er kun 2-4 cm bred og kan bli opptil 5 cm høy. Algen vokser i fjæresonen og er forankret til fjell ved hjelp av en liten hefteskive. Hver knapp er en individuell makroalge, men man kan ofte se flere knapper som vokser tett sammen.

I sommerhalvåret vokser det smale, remlignende bånd opp fra midten av de små knappene. Båndene, som har en læraktig tekstur, kan bli opptil 2 meter lange. På grunn av dette karakteristiske utseendet er denne brunalgen også kjent som «remtang».

De brune eller olivenbrune remmene bærer kjønnscellene til neste generasjon. Denne makroalgen er unik fordi den bruker nesten all sin energi på å danne biomasse som utelukkende brukes til reproduksjon.

I løpet av sommeren og høsten slippes kjønnscellene ut i sjøvannet omkring. Hannlige og hunnlige kjønnsceller må finne hverandre i havet. De kommer fra forskjellige individer fordi remtangen er særbo. Etter befruktning vokser frøplantene opp til nye knapper. Etter at remmene slipper kjønnscellene, går de i oppløsning. De gamle knappene forsvinner også, fordi de bare kan danne de lange remmene én gang.

Knapp- og remtang finnes vanligvis i den nedre delen av tidevannssonen på moderat utsatte steder. Man kan også finne tangen ned til noen få meter under havoverflaten. Hvis remmene rives av knappene, for eksempel under sterk storm, kan de drive med strømmen på havoverflaten. Dette gjør at man noen ganger kan finne brunalgen på steder der den egentlig ikke forekommer.

Globalt er forekomsten av knapp- og remtang begrenset til Nordøst-Atlanteren. I Norge finnes den langs kysten fra Aust-Agder til Vest-Finnmark. Arten forekommer også langs kysten av Storbritannia, Irland og Færøyene, samt videre sørover langs atlanterhavskysten til Portugal.

Knapp- og remtang er en spiselig makroalge. Den har et høyt fiberinnhold, og er en god kilde til kalium, kalsium, magnesium og vitamin C. Innholdet av tanniner gjør at tangen har antioksidantegenskaper.

Forskere har undersøkt hvordan algen kan brukes som ingrediens i ulike kjøttprodukter, for eksempel for å forbedre tekstur. I Frankrike og Irland omsettes remtang som «matalge» under navnene sjøspagetti og sjøbønner. Til dette bruk blir de lange remmene først høstet og tørket, senere kuttet til fingerstørrelse og pakket. Etter bløtlegging i vann kan bitene brukes i for eksempel salater. Remtangen er mild på smak.

9-remtang-4-web.jpg
Knapp- og remtang i remstadiet. Foto: Ralf Rautenberger
9-remtang-3-web.jpg
Knapp- og remtang i remstadiet. Foto: Ralf Rautenberger