Hopp til hovedinnholdet

Grisetangdokke

Grisetangdokke

Foto: Ralf Rautenberger

Grisetangdokke (Vertebrata lanosa) er en liten rødalge som utmerker seg på flere ulike måter.

I motsetning til de fleste makroalger som finnes langs norskekysten, vokser denne algen ikke på fjell og steiner. Vanligvis vokser grisetangdokka sammen med brunalgen grisetang (Ascophyllum nodosum). Du finner gjerne grisetangdokka midt på grisetangens belteformede «blader». Der vokser den i tette, mørke rødbrune tuster på opptil 7 cm.

Grisetangen feller sin ytre bark regelmessig for å hindre at marine organismer, som grisetangdokker, skal slå seg ned permanent. Sporer av grisetangdokke kan likevel spire på overflaten. Da kan rotlignende organer («rhizoider») trenge seg inn gjennom små sår og andre skader i barken, og forankre seg inne i grisetangen.

Til tross for utallige studier er forholdet mellom grisetangdokke og grisetang fortsatt noe uklart. Det antas at de to algene har et symbiotisk forhold der de utveksler næringsstoffer med hverandre. Vitenskapelige studier viser at grisetangdokka har større fordel av samlivet enn grisetangen. Dette symbiotiske forholdet støttes av en sopp (Mycophycias ascophylli) som også lever inne i grisetangen. Man antar at soppen bidrar til utveksling av næringsstoffer. I tillegg begrenser den også vevsskader forårsaket av grisetangdokkas rhizoider.

Grisetangdokka kan på sin side være infisert av en annen, bitteliten rødalge (Choreocolax polysiphoniae). Den er parasittisk, nesten fargeløs og ikke i stand til å utføre fotosyntese.

Grisetangdokka forekommer langs kysten på begge sider av Nord-Atlanteren, fra Island til Spania. Her i Norge forekommer rødalgen fra Lindesnes til Finnmark. Den vokser sammen med grisetang, men svært sjelden kan den også vokse sammen med blæretang og sagtang, i tidevannssonen. Selv om grisetang foretrekker beskyttede steder langs kysten, trives grisetangdokka på utsatte steder. Siden rødalgen tåler sjøvann med lav saltholdighet, finnes den også i mange fjorder.

Grisetangdokka har tidligere vakt oppmerksomhet som matalge i enkelte nordatlantiske land, også i Norge. På grunn av sin karakteristiske smak og aroma, blir arten ofte kalt «trøffeltang». Grisetangdokka kan tørkes og males, og brukes som krydder.

Algen er spesielt rik på protein og har tilsvarende nivåer av mange aminosyrer som mais, ris og hvete.

Grisetangdokka utmerker seg også ved at den har et høyt innhold av omega-3-fettsyren eikosapentaensyre. Denne flerumettede fettsyren har mange gunstige effekter på menneskelig metabolisme. Grisetangdokka er også en god kilde til sporstoffene selen og jod.