Utviklingen videre kan også tenkes å ta nye og hittil ukjente retninger. Endringer i eiendomspolitikken med større anledning til fradeling og salg av seteranlegg kan gi økt omsetning av slike anlegg, med påfølgende bruksendring. På den andre siden kan både økt fokus på matkvalitet og endringer i verdens matvaresituasjon føre til ny verdsetting av beiteressursene i utmarka. Endringer i bruk kan legge press på gamle landskapsverdier, men åpner samtidig for nye næringsveier og inntekter. Det vil være aktuelt å måle hvilke effekter dette har på utvikling og vedlikehold av både bygningsmasse og landskapselementer for øvrig.
Det er verken mulig eller nødvendig å undersøke alle seteranlegg i Norge for å skaffe nasjonale og regionale oversikter. Gjennom kartlegging av et utvalg av seterlandet får vi fram statistikk om hva seteranleggene består av, hvordan de brukes i dag, og hvilken tilstand det er på bygninger og setervoll. Dette utgjør et verdifullt kunnskapsgrunnlag for å vurdere beslutninger knyttet til bruk og utvikling av setermiljøene og gir grunnlag for å følge utviklingen i seterlandskapet framover.
For å finne hvor vi har og har hatt setring er det brukt diverse kart- og registerdata: Seterhus i SEFRAK (hovedsakelig hus bygget før 1900), seter med tilskudd over regionale miljøprogram (RMP) og Sentralt Stedsnavnsregister (SSR). Som ekstra hjelpemidler har vi brukt det nasjonale bygningsregisteret (Matrikkelen), flybilder, ØK-kart og lokal litteratur. Landet er delt inn i ruter på 5 x 5 km. I bortimot en tredjedel av de nesten 15 500 rutene finner vi informasjon om seter. Fra dette materialet er det gjort et tilfeldig utvalg av 300 ruter som er besøkt i felt og hvor alle setre og rester av setre er registrert. Mer om resultatene finnes under tema Seterlandskap.