Prikkperikum (Hypericum perforatum)

Frøplante

Prikkperikum 21.4.2022-1.jpg
Småplante av prikkperikum, med frøblad (nederst) og de første varige blad. Foto Ove Hetland/NIBIO

 

Frøblada står motsatt overfor hverandre. De er eggforma og har jevn bladkant (helranda) med en avrunda bladspiss. Frøblada har et kort bladskaft, og har ikke hår.

Første varige blad er breie, elliptiske i formen med en jevn bladkant med avrunda bladspiss. De har et kort bladskaft og er hårløse.

Småplanter av prikkperikum og firkantperikum ligner på hverandre (se firkantperikum).

 

Prikkperikum 5.6.22-3-liten.jpg
Opprett plante av prikkperikum. Foto Ove Hetland/NIBIO

 

Tilbake til "Spirer og småplanter av markblomster"

Mellomstadium og større plante

Prikkperikum 11.5.22-2-liten.jpg
Ung plante av prikkperikum. Foto Ove Hetland/NIBIO

 

Den unge spira strekker seg raskt oppover og planta får et opprett preg. Stengelen er blank av et gråfiolett vokslag, og har to langsgående lister (til forskjell fra firkantperikum som har fire). Stengel og blader er snaue uten hår.

Seinere varige blad er lik de første varige blada og er små, enkle, hele og motsatte. De er elliptiske i formen og breiest på midten. Bladkanten er hel til svakt rundtanna. Blada har mange gjennomskinnelige prikker (kjertler). Disse ses best om du holder bladet opp mot lyset.

 

Firkantperikum_prikkperikum_Jan_Wesenberg_P1140088.JPG
Firkantperikum og prikkperikum kan på sterilt stadium være vanskelige å skille. Hvis planta har blomster er en god måte å skille dem å sammenligne begerbladene, dvs. de grønne bladene i bildet over. Prikkperikum har spisse, langsmale begerblad (t.h), mens firkantperikum har buttere og breiere begerblad, (t.v). Foto Jan Wesenberg.