Fugleturisme i Nord-Norge
Nord-Norge er et attraktivt reisemål for fugleinteresserte fra inn- og utland. Hvert år kommer turister fra hele Verden for å studere og fotografere den unike fuglefaunaen. NIBIO har de siste årene vært involvert i flere prosjekter for å bygge opp lokal kompetanse, slik at lokale turistbedrifter kan drive bærekraftig og naturbasert.
Fugleturisme på Tromskysten
Kysten av Troms har i de senere år opplevd en stor tilstrømning av turister som vil oppleve hval og nordlys. Dette er aktiviteter som er knyttet til vintersesongen. Samtidig har området flere gode og lett tilgjengelige fuglelokaliteter som kan gi grunnlag for lønnsomme aktiviteter fra vår til høst.
Prosjektet "Fugleturisme på Tromskysten" har som mål å bygge kompetanse omkring fugl og fugleturisme hos lokale reiselivsaktører slik at de kan ta i mot fugleturister på en god måte og bidra til at turistene får gode opplevelser.
Norwegian Birds - Checklist in seven languages
Fuglelokaliteter i Tromsø-regionen / Birdareas in the Tromsø region
Kyststien i Longyearbyen
Denne rapporten tar bare for seg den foreslåtte kyststien i Longyearbyen som starter ved ærfuglkolonien og hundegårdene og ender på steintippen i Bjørndalen.
Her beskrives de lokale attraksjonene i fugle- og dyreliv, kulturminner og aktiviteter som kan oppleves langs kyststien. I tillegg beskrives en rekke forslag til etablering av infrastruktur som støtter det enkle turlivet som toaletter, benker, bålplasser, vindskjul og informasjonsvalg.
Kyststien i Longyearbyen
Fugleturisme i Midt- og Øst-Finnmark
Artslister
Nordiske navn på Norges fugler
Norwegian Birds - Checklist in foreign languages
Faktaark om spesielle arter
Fjæreplytten i Finnmark
The Purple Sandpiper in Finnmark
Havørnfotografering fra båt
White-tailed Eagle Photography from a boat
Jaktfalk i Finnmark
The Gyr Falcon in Finnmark
Fotografering av kongeørn på åte
Identifisering av voksne måker
Identification of adult gulls in Finnmark
Praktærfugl i Finnmark og Russland
The King Eider in Finnmark and Russia
Snøspurv i Finnmark
Snow Bunting in Finnmark
Snøugle i Finnmark og Russland
Stellerand i Finnmark og Russland
Steller's Eider in Finnmark and Russia
Brosjyrer og hefter
Bli kjent med fuglene i Pasvikdalen
Natursti fra Myrbekkoia til Sametifjellet
Fugletårn, fugleskjul og fuglestier - anlegg for økt naturopplevelse
Jaktfalk på Veines (norsk versjon)
Jaktfalk på Veines (English version)
Faktaark om folk og fugl
Et historisk tilbakeblikk på relasjonen mellom mennesker og fugler er spennende. Dette er også nyttig kunnskap for alle som omgås fugleturister og trenger gode historier å fortelle. Disse faktaarkene forteller bl.a. hvordan folk skaffet seg ferske egg i Pasvik ved å henge opp fuglekasser til ender. Fra Tana kan man lese om hvordan barn lekte med skjell og snegler, fra Porsanger fortelles det om dunsanking, jakt og fangst og fra Gamvik får vi vite hvilke fuglearter som er funnet i arkeologiske utgravinger fra boplasser. Varanger samiske museum har dessuten laget åtte faktaark knyttet til ulike tema fra Nesseby-området.
Dunsanking, jakt og fangst i Porsanger
Fugl i arkeologisk kontekst
Fugl i matauk og pengeøkonomi
Fugl i samisk tro og mytologi I
Fugl i samisk tro og mytologi II
Fugl i samiske eventyr og sagn I
Fugl i samiske eventyr og sagn II
Fugl, klima og folk. Fuglebein fra steinalderen i Iversfjord, Gamvik kommune.
Loddeávkástallan Leavdjavuonas
Rypefangst i Varanger
Samiske fuglenavn i Nesseby
Skjell og snegler som barneleker
Publikasjoner
Forfattere
Bjørn FrantzenSammendrag
Rapporten gjør en kort gjennomgang av de forskjellige aktørene på Hornøya før en ved bruk av avisutklipp om aktiviteten på Hornøya kommenterer ueningheter. Det viktigste bidraget i rapporten er knyttet at det gis råd til hvordan «Hornøyarådet» kan arbeide og gjennom forslag til elementene i tilrettelegging for et helhetlig turistprodukt for destinasjon Hornøya.
Sammendrag
Som en del av «Fugleturismeprosjektet for Midt- og Øst-Finnmark» søkte man i 2010 et samarbeid med Pasvik zapovednik (PAZ) om å bygge en kunstig hekkeplattform på russisk side av Pasvikelva, på Tyskerbrua som ble sprengt av tyskerne når de trakk seg ut av Litsafronter i 1944. PAZ takket nei til samarbeidet og Bioforsk Svanhovd (Nå NIBIO Svanhovd) søkte i 2013 Fylkesmannen i Finnmark om midler til tiltaket som ble innvilget i 2016 og bygget samme år.