Hopp til hovedinnholdet

Kjøttbeinmel

spredning av kjøttbeinmel som gjødsel i økologisk korndyrking_torbjørn støren.jpg
Spredning av kjøttbeinmel. Foto: Torbjørn Støren

Kjøttbeinmel er et organisk avfallsprodukt fra slakterier med høyt innhold av nitrogen og fosfor

Tidligere ble kjøttbeinmel brukt som proteintilskudd i dyrefôr. Etter forbudet mot bruk av kjøttbeinmel i husdyrfôr på grunn av fare for smitte av kugalskap, ble det et alternativ å bruke kjøttbeinmel som gjødsel. Kjøttbeinmel som er tillatt brukt som gjødsel i Norge kommer fra veterinærgodkjente slakt og blir varmebehandlet i henhold til prosedyrer i gjeldende forskrifter.

Norsk kjøttbeinmel inneholder 8-10 prosent nitrogen (N), 4-6 prosent fosfor (P) og 8-12 prosent kalsium (Ca). Innholdet av næringsstoffer varierer noe mellom de ulike anleggene til Norsk Protein, og det er også noe variasjon gjennom året etter hvilken type slakteavfall som anleggene tar imot.

Norske gjødslingsforsøk med kjøttbeinmel til korn og raigras viste at nitrogenvirkningen til kjøttbeinmel kan regnes til 80 prosent sammenlignet med mineralgjødsel. Nitrogen i kjøttbeinmel er organisk bundet, men mineraliseringen skjer raskt fordi C/N forholdet er lavt (3-4).

Fosforvirkningen til kjøttbeinmel regnes å være 10-50 prosent sammenlignet med mineralgjødsel, avhengig av pH i jorden. Fosfor i kjøttbeinmel foreligger for det meste som apatitt, et stabilt kalsiumfosfat, som er tungt løselig i jorden, spesielt ved høy pH. Kjøttbeinmel har et lavt N/P forhold sammenlignet med plantenes behov. Hvis kjøttbeinmel doseres etter nitrogenbehovet, tilføres derfor mer fosfor enn plantene trenger og fosforgjødslingen bør reduseres året etter.
 
I dag omsettes kjøttbeinmel ikke lenger som rent gjødselprodukt, men i blandinger med andre råstoffer, som hønsegjødsel og vinasse. Kjøttbeinmel er godkjent som gjødsel i økologisk landbruk. Mengden kjøttbeinmel som brukes som gjødsel er nå liten på grunn av økt bruk som ingrediens i kjæledyrfôr.
kjøttbeinmel pellets cropped.jpg
Pellets av kjøttbeinmel. Foto: Eva Brod

Publikasjoner