Hopp til hovedinnholdet

Jordforbedringsmidler

jordforbedring -topp pa070179.jpg
Kompost er et vanlig jordforbedringsmiddel. Foto: Erik Joner.

Jordforbedringsmidler er materialer som har positiv virkning på en eller flere jordegenskaper (kjemisk, biologisk, fysisk) og som tilføres som en engangstilførsel med flerårig virkning

Jordas kvalitet avhenger av mange faktorer, og noen av disse kan man påvirke ved dyrking og ulike typer tilsetninger. Tre viktige egenskaper ved jord er:
 
  • Surhet (pH)
  • Evne til å holde på vann og næringsstoffer
  • Porøsitet
 
Disse tre egenskapene kan man påvirke ved å bruke jordforbedringsmidler.

Kalk er et vanlig jordforbedringsmiddel for å øke pH i jord, og en stor del av all dyrka jord i Norge kalkes regelmessig (i gjennomsnitt hvert sjette til syvende år).

Jordas evne til å holde på vann og næringsstoffer har sammenheng med innhold av leire og organisk materiale. Mens leirinnholdet er gitt for en jordtype, kan man øke jordas innhold av organisk materiale både ved måten man dyrker på (plantevalg og jordarbeiding) og ved å tilsette organisk materiale (husdyrgjødsel, kompost, slam, biokull).

I tillegg til å øke jordas evne til å holde på vann og næringsstoffer, vil økt innhold av organisk materiale også ofte gi jorda bedre struktur ved at små jordpartikler bindes sammen til aggregater. Dette gir flere store porer i jorda. Bedre struktur gjør jorda mindre utsatt for erosjon og at overflødig vann kan drenere bort så planterøttene sikres tilstrekkelig tilgang på luft.

Jordforbedringsmidler må ha et relativt lavt innhold av tilgjengelige næringsstoffer for å kunne tilføres i større mengder. Husdyrgjødsel er næringsrik og er derfor ikke klassifisert som jordforbedringsmiddel, selv om jevnlig tilførsel over tid vil ha en jordforbedrende effekt. Kompost kan være jordforbedringsmiddel eller gjødsel, avhengig av næringsinnholdet og mengder som kan tilføres.
Jordforbedring-P6160002-2.jpg
Kompost kan øke innholdet av organisk materiale i jorden. Foto: Erik Joner