Hopp til hovedinnholdet

Divisjon for miljø og naturressurser

PREPSOIL

Foto: Vladyslav Dukhin (Pexels), Harrison Haines (Pexels)
Aktiv SIST OPPDATERT: 09.01.2025
Slutt: juni 2025
Start: juli 2022

PREPSOIL legger til rette for gjennomføring av Mission Soil i Europa. Dette skjer gjennom samskaping og lansering av verktøy og arenaer for kommunikasjon og læring, samt gjennom kartlegging og dialog for å forstå hvordan regionale vurderinger av jordbehov, støttet av harmoniserte overvåkingsmekanismer, kan føre til tiltak i levende laboratorier og fyrtårn for jordhelse.

Eksternt prosjektnettsted PREPSOILs offisielle nettsted
Start- og sluttdato 01.07.2022 - 30.06.2025
Prosjektleder Line Friis Lindner, Aarhus Universitet
Prosjektansvarlig, NIBIO Daniel Rasse
Divisjon Divisjon for miljø og naturressurser
Avdeling Biogeokjemi og jordkvalitet
Samarbeidspartnere Aarhus University, WR (Wageningen Research), SLU, INRAE, NIBIO, ZALF, ENoLL, LESP (LESPROJEKT), DELTARES, INIA-CSIC, IUNG-PIB, COPA-COGECA, ACR+, ERIAFF (FUNDECYT PCTEX), ÖMKi, TRUST-IT Services, RE-SOIL FOUNDATION, ACTA
Totalt budsjett 4 990 228 EURO
Finansieringskilde HORIZON-MISS-2021-SOIL-01

EUs samfunnsoppdrag for jord er en storsatsning for jordhelse i EU, med mål om å bedre jordhelsen til jordbruksjord, skogbruksjord, industriell jord, urban jord og naturlig jord. Prosjektet PREPSOILs hovedmål er å fremme implementeringen av samfunnsoppdraget for jord.

Dette gjøres på den ene siden gjennom å skape arenaer for kommunikasjon mellom nøkkelaktører knyttet til jord fra ulike sektorer (f.eks. Living Labs-prosjekter) og å bygge bevissthet rundt jordhelse i samfunnet generelt, og på den andre siden gjennom å støtte spesifikke prosesser i samfunnsoppdraget ved å vurdere jordsmonnets tilstand i utvalgte europeiske regioner, utforske jordhelseindikatorer, Earth Observation og folkeforskning til bruk i jordovervåking, og ved å utvikle bedriftsmodeller for Living Labs-prosjekter (prosjekter som fungerer som hovedverktøyet for implementering av samfunnsoppdraget).

NIBIO leder arbeidet i PREPSOIL med å engasjere såkalte «Communities of Practice» (CoPs) – grupper med folk som på ulike måter forsøker å forbedre jordhelse. Dette skjer blant annet gjennom at deltagerlandene lager filmer av slike nettverk, og av andre intiativer og personer som jobber for jordsmonnet i deltagerlandene. Se lenkene til venstre for å se filmer både fra Norge og andre land og for å utforske annet innhold fra prosjektet.

En annen form for grupper som engasjeres i PREPSOIL er de såkalte «National hubs». Dette er nettverk av nøkkelinteressenter på nasjonalt nivå som ble dannet de tjuefire deltagerlandene i prosjektet EJP SOIL, og som har møttes for å diskutere bærekraftig bruk av jordbruksjord i sine land og for å gi innspill om sine nasjonale situasjoner til veikartet for forskning som har blitt utviklet i EJP SOIL. Noen av disse nettverkene har også gitt innspill til nasjonale prosesser. NIBIO ledet arbeidet med å følge opp disse nettverkene i EJP SOIL, og har også kontakt med dem gjennom PREPSOIL. For å implementere Mission Soil på nasjonalt nivå ser EU-kommisjonen for seg at det vil være nyttig med nettverk av nasjonale nøkkelinteressenter knyttet til jordbruksjord, skogbruksjord, industriell jord, (peri)urban jord og naturlig jord som kan ha en rådgivende funksjon knyttet mot utvikling av retningslinjer for jord – såkalte «Mirror Groups». EU-kommisjonen anbefaler at man bygger på eksisterende nettverk når man danner slike grupper, og anser de nasjonale nettverkene som ble bygd i prosjektet EJP SOIL («EJP SOIL National hubs») som et passende utgangspunkt å bygge på. I Prepsoil samarbeider NIBIO med Aarhus Universitet for å gi informasjon til landene i som deltar i PREPSOIL og Mission Soil om hva som skal til for å danne Mirror Groups.

NIBIO har også kartlagt behov knyttet til jordsmonnet i Trøndelag, som er en av 20 utvalgte regioner i Prepsoil.