Hopp til hovedinnholdet

Divisjon for matproduksjon og samfunn

Økologisk veksthusdyrking i bakken ved norske forhold

INAKTIV SIST OPPDATERT: 07.05.2025
Slutt: des 2024
Start: jan 2022

Nytt regelverk for økologisk landbruk i EU tillater ikke lenger å dyrke økologiske grønnsaker i avgrensa medium. Det betyr at dyrking av økologiske agurker og tomater i sekker eller matter ikke lenger er tillatt. Dette er den vanligste måten å dyrke på i veksthus i Norge, og det fins lite erfaring med å dyrke rett i bakken (uavgrensa medium). Formålet med prosjektet var å finne gode løsninger for overgang til økologisk dyrking av veksthusgrønnsaker i bakken.

Status Avsluttet
Start- og sluttdato 01.01.2022 - 31.12.2024
Divisjon Divisjon for matproduksjon og samfunn
Avdeling Frukt og grønt
Finansieringskilde Landbruksdirektoratet

Prosjektet var et samarbeid mellom NIBIO, NLR og NORSØK og ble støtta av Landbruksdirektoratet, under prosjektordningen «Utviklingstiltak innen økologisk landbruk".

Ved NIBIO Særheim ble det gjennomført total fem forsøk med agurk- og tomatproduksjon. Forsøkene omfattet etablering av jordbed, tilsetting av organisk materiale, jordforbedring, gjødsling, jorddekke og dyrkingsmetodikk (sort og poding, tilleggsbelysning). Resultatene viste at avlingsnivået ved dyrking i uavgrensa bed ikke var lavere enn ved dyrking i avgrensa vekstmedier, forutsatt god kontroll på gjødsling og jordhelse. Tilsetting av lokale organiske ressurser, som kompost og biorest, ga minst like god avling som tilsetting av importert torv. Resultatene ble bekreftet i et forsøk hvor dyrking i avgrensa sekker og uavgrensa jordbed ble sammenligna direkte hos et kommersielt gartneri.

Lønnsomhet er viktig for gartnere. Økonomianalyser viste at overgang til dyrking i uavgrensa medium kan kreve investeringer som ikke er lønnsomme hvis veksthuset må ombygges for å kunne dyrke i bakken. Det vil trolig være behov for tilskudd eller andre økonomiske virkemidler for å sikre at gartnerne fortsetter å produsere økologiske agurker og tomater også i framtida.

Det ble opprettet en ressursgruppe og en erfaringsgruppe for å oppsummere fordeler og ulemper og for å formidle erfaringer og resultater til flest mulig gartnere som driver økologisk veksthus i Norge og de som vil starte opp. Erfaringsgruppa hadde flere fagmøter og gartnerivandringer.

Resultater og utredning underveis ble formidlet til fagpresse, i rapporter fra NIBIO og NORSØK og ved to temadager. Erfaringer og resultater fra forsøkene ble brukt til å skrive ei dyrkingsveiledning for dyrking av økologisk tomat og agurk i jord.