Hopp til hovedinnholdet

Divisjon for matproduksjon og samfunn

Økologisk veksthusdyrking i bakken ved norske forhold

INAKTIV SIST OPPDATERT: 07.05.2025
Slutt: des 2024
Start: jan 2022

Nytt regelverk for økologisk landbruk i EU tillater ikke lenger å dyrke økologiske grønnsaker i avgrensa medium. Det betyr at dyrking av økologiske agurker og tomater i sekker eller matter ikke lenger er tillatt. Dette er den vanligste måten å dyrke på i veksthus i Norge, og det fins lite erfaring med å dyrke rett i bakken (uavgrensa medium). Formålet med prosjektet var å finne gode løsninger for overgang til økologisk dyrking av veksthusgrønnsaker i bakken.

Status Avsluttet
Start- og sluttdato 01.01.2022 - 31.12.2024
Prosjektleder Michel Verheul
Divisjon Divisjon for matproduksjon og samfunn
Avdeling Frukt og grønt
Finansieringskilde Landbruksdirektoratet

Prosjektet var et samarbeid mellom NIBIO, NLR og NORSØK og ble støtta av Landbruksdirektoratet, under prosjektordningen «Utviklingstiltak innen økologisk landbruk".

Ved NIBIO Særheim ble det gjennomført total fem forsøk med agurk- og tomatproduksjon. Forsøkene omfattet etablering av jordbed, tilsetting av organisk materiale, jordforbedring, gjødsling, jorddekke og dyrkingsmetodikk (sort og poding, tilleggsbelysning). Resultatene viste at avlingsnivået ved dyrking i uavgrensa bed ikke var lavere enn ved dyrking i avgrensa vekstmedier, forutsatt god kontroll på gjødsling og jordhelse. Tilsetting av lokale organiske ressurser, som kompost og biorest, ga minst like god avling som tilsetting av importert torv. Resultatene ble bekreftet i et forsøk hvor dyrking i avgrensa sekker og uavgrensa jordbed ble sammenligna direkte hos et kommersielt gartneri.

Lønnsomhet er viktig for gartnere. Økonomianalyser viste at overgang til dyrking i uavgrensa medium kan kreve investeringer som ikke er lønnsomme hvis veksthuset må ombygges for å kunne dyrke i bakken. Det vil trolig være behov for tilskudd eller andre økonomiske virkemidler for å sikre at gartnerne fortsetter å produsere økologiske agurker og tomater også i framtida.

Det ble opprettet en ressursgruppe og en erfaringsgruppe for å oppsummere fordeler og ulemper og for å formidle erfaringer og resultater til flest mulig gartnere som driver økologisk veksthus i Norge og de som vil starte opp. Erfaringsgruppa hadde flere fagmøter og gartnerivandringer.

Resultater og utredning underveis ble formidlet til fagpresse, i rapporter fra NIBIO og NORSØK og ved to temadager. Erfaringer og resultater fra forsøkene ble brukt til å skrive ei dyrkingsveiledning for dyrking av økologisk tomat og agurk i jord.

Publikasjoner i prosjektet

Til dokument

Sammendrag

Nye regler for økologisk landbruk krever at økologiske grønnsaker dyrkes i uavgrensa medium, det vil si uten tett skille mellom vekstmediet og den stedlige grunnen. Det betyr at økologisk agurk og tomat ikke lenger kan dyrkes i sekker eller matter med torv eller andre vekstmedier; de må dyrkes i grunnjorda eller ha forbindelse til denne. Det har ikke vært vanlig å dyrke på denne måten i kommersielle norske økologiske veksthus. Det kan derfor bli en utfordring for dyrkerne, og det kreves noen tilpasninger av dyrkingsmetoden og en mer langsiktig tenking, når det kommer til gjødsling, jordhelse og biologisk liv i jorda. Erfaringer fra Norge og andre nordiske land viser at det lar seg gjøre å dyrke på denne måten og at det kan gi like stor avling som ved dyrking i sekk.

Sammendrag

Det har kommet krav om at økologiske grønnsaker i veksthus skal dyrkes i uavgrensa medium, det vil si uten tett skille til grunnen. Det har ikke vært vanlig i norsk tomat- og agurkproduksjon. I dette prosjektet ble det utført forsøk med dyrking av tomat og agurk i jord iblanda tre ulike typer organisk materiale; kompost, biorest og torv. Avling og plantevekst ble registrert, det samme ble næringsinnhold og biologisk liv i jorda. Det ble også gjort kvalitetsanalyser av fruktene. Avlinga i forsøkene var på høyde med vanlig nivå i økologisk produksjon i avgrensa medium, og nærma seg også avlingsnivåer i konvensjonell produksjon. Resultatene viser at (importert) torv med fordel kan erstattes av lokal produsert biorest eller kompost. God gjødselplanlegging og bruk av flytende næringsløsning gjennom sesongen gjør det mulig å tilføre makro- og mikronæringsstoffer etter plantenes behov. For å kunne sikre god avling over tid er det også viktig å passe på jordkvaliteten og jordhelsa; følge med på jordstrukturen, innholdet av organisk materiale og næringsstoffer og det biologiske livet i jorda. Metodene for å holde kontroll på gjødsling/vanning og jordkvalitet/jordhelse beskrives i rapporten.

Sammendrag

Nytt regelverk setter krav til at økologiske veksthusgrønnsaker skal dyrkes i jord og ikke i avgrenset medium som er vanlig i dag. Dette skaper utfordringer for produsentene som må investere både i bygninger og kompetanse for å tilfredsstille de nye kravene. Denne rapporten tar for seg de økonomiske konsekvensene av det nye regelverket. Viser til eget avsnitt med sammendrag i rapporten.