Divisjon for bioteknologi og plantehelse
Genredigering av epler for bedre sykdomsresistens og holdbarhet
Slutt: mars 2026
Start: okt 2023
Epler er den frukten det dyrkes mest av i Norge, og årlig høstes det mellom 12-19 000 tonn her i landet (SSB). Epleskurv forårsaket av soppen Ventura inaequalis er et av hovedproblemene i epledyrking fordi den fører til redusert fruktkvalitet og avlingstap. For mottagelige sorter som ‘Gravenstein’, ‘Summerred’ og ‘Aroma’, ville avlingstapet i mange år vært 50-100% hvis det ikke hadde vært behandlet med kjemiske plantevernmidler. Samtidig blir stadig færre plantevernmidler tilgjengelig på grunn av restriktive EU-regler, og fordi bevisste forbrukere krever produksjon med mindre bruk av kjemikalier. Internasjonale data viser også at opptil 40% av alle epler som dyrkes ender opp som matsvinn, og at hovedårsaken ar at eplene blir brune etter oppkutting.
Status | Pågående |
Start- og sluttdato | 01.10.2023 - 31.03.2026 |
Prosjektleder | Tage Thorstensen |
Divisjon | Divisjon for bioteknologi og plantehelse |
Avdeling | Molekylær plantebiologi |
Totalt budsjett | 1900000 |
I dette prosjektet som er planlagt å gå over 2,5 år, er formålet å bruke den nye genredigeringsteknologien CRISPR til å utvikle nye epleskurv-resistente og mer lagringsdyktige varianter av kjente og kjære, norske eplesorter.