Fôr og husdyr
Grasbasert husdyrproduksjon er ryggrada i det norske jordbruket, med nesten femti prosent av landbrukssektoren si bruttoinntekt. Avdeling fôr og husdyr utviklar kunnskap for å fremje konkurranseevna i grasbasert matproduksjon — både konvensjonell og økologisk. Våre spesialområde er lista opp nedanfor.
Agronomi
- Effekt av jordforbetringstiltak på ulike jordfaktorar under endra klima.
- Korleis planteveksten vert påverka av faktorar som artar og sortar, næringstilgang, haustefrekvens og nitrogenfiksering.
- Bruk av husdyrgjødsel med fokus på næringsinnhald, miljøeffektar og teknologi.
- Utvikle dyrkingsteknikkar for å minimere næringstap og klimagassutslepp.
- Systemforsking med fokus på miljøvenlege og kostnadseffektive produksjonssystem.
Plantefysiologi og tilpassing til klima og drift
- Kunnskap om planteresponsar og -tilpassingar til dagens og framtidig klima med omsyn til overvintring hos eng- og beitevekstar.
- Ein forlenga vekstsesong vil krevje at plantematerialet og driftssystemet vert tilpassa for å utnytte vekstpotensialet.
Husdyr
- Dyreåtferd som reiskap for å forbetre produksjonssystem. Samanhengen mellom fôret sitt næringsinnhald og dyrehelse.
- Auka produksjon og fôrutnytting på utmarks- og innmarksbeite.
- Fôrkvalitet og -utnytting, og samanhengane mellom fôreigenskapar, fôring, produktkvalitet og mattryggleik.
- Bruk av makroalgar til fôr og som fôrtilsetning.
Økologisk fôr og husdyrproduksjon
Utfordringar knytt til prinsippa rundt økologisk drift innan:
- Fôrproduksjon, fôring, fôrutnytting og produksjon
- Produksjonsmetode og produktkvalitet
- Dyrevelferd
Fôr og fôrkvalitet
Forstå, forklare og modellere korleis fôrkvaliteten vert påverka av botanisk samansetnad, næringstilgang, klima, fenologi, beiting, hausting og konserveringsteknikkar. Fiber- og proteinkvalitet har spesielt fokus.
Bioraffinering
Dette er eit nytt forskingsområde der vi vil bruke kunnskapen vår for å utvikle ekspertise på dyrking, hausting, prosesseringsmetodar og kvalitetsevaluering av engavlingar til nye produkt basert på bioraffinering. Spesiell vekt vil bli lagt på protein som næringsstoff til einmaga dyr.