Biologisk mangfold for mat og landbruk defineres av FNs organisasjon for mat og landbruk (FAO) som mangfoldet av dyr, planter og mikroorganismer på genetisk, arts- og økosystemnivå som bidrar til strukturer, funksjoner og prosesser i og rundt landbruket. Landbruket inkluderer her husdyrproduksjon, planteproduksjon, skogtreproduksjon, fiskeri og akvakulturproduksjon, det vil si alle produksjoner som kan levere både mat og «nonfood»-produkter.
Innen biologisk mangfold for mat og landbruk skilles det mellom de mest domestiserte artene, som for eksempel husdyr, kulturplanter, fisk og skogstrær som direkte bidrar til å levere økosystemtjenester, og arter som er assosiert med regulerende og/eller støttende økosystemtjenester innen produksjonssystemene. Arter som er involvert i levering av de to sistnevnte økosystemtjenestene blir av FAO referert til som assosiert biologisk mangfold.
Denne siden har lenker til nasjonale rapporter om biologisk mangfold for mat og landbruk. I disse rapportene er alle begreper i denne innledende teksten forklart.