Hvordan styrke Europas skoger!

Foto: Erling Fløistad
Et bærekraftig og robust skogbruk er avgjørende for å bidra til den grønne overgangen fra fossilt råstoff til fornybare innsatsfaktorer. Som et av Europas ledende skogforskningsinstitutter er NIBIO med i det nyopprettede «For Forest Group+».
Europa må forvente økt etterspørsel etter skogbaserte materialer fra Europas skoger når CO2-intensive fossile materialer erstattes. En sunn og frisk skog vil være avgjørende for å nå klimamålene, og samtidig skape gode leveområder for dyr og mennesker.
− Forskning er avgjørende for å utvikle skogforvaltningssystemer som ivaretar både produksjon og bærekraft i et endret klima, sier Bjørn Håvard Evjen, divisjonsdirektør for NIBIOs divisjon for Skog og utmark.
Samtidig er det behov for å utvikle flere verdikjeder for høyverdige produkter fra skogbiomasse. Evjen forklarer at bærekraftig forvaltede skoger er Europas styrke, og at Europa har potensial til å styrke sin konkurranseevne gjennom velfungerende skogbaserte verdikjeder.
− Det krever nye investeringer i konkurransedyktige verdikjeder, økt innovasjon og vilje i markedet til å ta i bruk framtidens løsninger.
For å få til dette er NIBIO med blant Europas ledende skogforskningsinstitutter i det nyopprettede strategiske nettverkssamarbeidet «For Forest Group+». Målet er å utvikle et uformelt forskningssamarbeid innen produktivitet og bærekraft, utveksle erfaringer og bruke resultater over landegrensene til å styrke skogbruket i Europa.
En felles løsning eller ett forvaltningssystem alene er ikke nok til å møte de mange krav og forventninger som stilles til skogene. Vi må bruke beste tilgjengelige kunnskap og lage nasjonale og regionale tilpasninger for å møte de stedsspesifikke utfordringene.
− Framtiden vil kreve mer multifunksjonelle forvaltningsstrategier og driftsmetoder basert på den mest oppdaterte forskningen, påpeker Evjen.
KONTAKTPERSON

Formål
Europeisk samarbeid mellom skogforskningsinstituttene for en bærekraftig utnyttelse av europeiske skoger.
Samarbeid: Seksten medlemsland i EU og Europa, blant annet finske Luke, SkogForsk i Sverige, Slovenias skogbruksinstitutt og Det østerrikske forskningssenteret for skogbruk.
KONTAKTPERSON
