Kina og Norge sammen om globale utfordringer

Foto: Siri Elise Dybdal
NIBIO og kinesiske forskningspartnere feiret tjue år med vellykket forskningssamarbeid om matsikkerhet, miljø og klima. Fremover vil også klimatilpasning, avfallsutfordringer og sirkulærøkonomi være viktige samarbeidsområder.
Seniorforsker Jihong Liu Clarke, leder for NIBIOs samarbeid med Kina, har hatt en vital rolle i å etablere det vitenskapelige samarbeidet med kinesiske forskningsinstitutter. Hun sier at jubileet er en stor prestasjon, men også markerer et nytt kapittel i forskningssamarbeidet.
Framover vil det ifølge Clarke bli lagt større vekt på avfallsutfordringer og behovet for resirkulering og gjenbruk. Klimaendringene og klimatilpasning har også blitt mer presserende.
One Health er et annet område som vil spille en viktig rolle i samarbeidet mellom Kina og NIBIO. Dette konseptet anerkjenner at helsen til mennesker, dyr og miljøet er sammenkoblet og at samarbeid på tvers av ulike disipliner og sektorer er nødvendig for å sikre god helse.
Så langt har fokuset vært på forekomsten av antimikrobiell resistens (AMR), men det vil være viktig å utvikle One Health-tilnærmingen til å inkludere plantehelse, matsikkerhet og miljøpåvirkninger.
– Det er viktig å fremheve at selv om det er nye utfordringer, er det også nye muligheter, påpeker Clarke.
Regjeringene i Norge og Kina har signert en ny treårig samarbeidsavtale, og NIBIO vil være en viktig bidragsyter i implementeringen av denne.
– I fremtiden er vi avhengig av å produsere mer mat uten å bruke mer landområder, samtidig som vi reduserer miljøpåvirkninger og bruk av naturressurser. Dette skal gjennomføres under mer utfordrende vekstforhold, vannbegrensninger og hyppigere ekstremvær, sier Per Stålnacke, forskningsdirektør ved NIBIO.
– Derfor må vi samarbeide, sier han.
– Jeg ser ingen annen løsning for å løse de globale utfordringene.
KONTAKTPERSON

Formål
Feiring av 20 års forskningssamarbeid med Kina
Samarbeid: Flere kinesiske forskningsinstitutter og universiteter
KONTAKTPERSON
