Hopp til hovedinnholdet

Biorest av marine råstoffer

20-43-Biorest av marine råstoffer_RENEVO-OK

Foto: RENEVO

Mange bønder er skeptiske til biorest av marine råstoffer, men forskning viser at det kan være god gjødsel så lenge innholdet av næringsstoffer justeres etter plantenes behov.

Det er økende interesse for å bruke fiskeslam og fiskeavfall til biogassproduksjon. Med økt nasjonal satsning på biogass vil også mengden av biorest øke. Biorest inneholder mange næringsstoffer og kan erstatte mineralgjødsel.

Mange bønder er imidlertid skeptiske til biorest, særlig fra marine råstoffer, fordi de ikke kjenner kvaliteten. Dette har forskere nå undersøkt. Analyser viser at næringsinnholdet i bioresten øker med bruk av marine råstoffer. Utfordringen er at forholdet mellom næringsstoffene i bioresten ikke er balansert.

Forsker Eva Brod forteller at fiskeslam inneholder særlig mye fosfor i forhold til nitrogen. Når det nye gjødselregelverket trer i kraft, vil ikke overgjødsling med fosfor lenger være tillatt. En løsning er at biogassanleggene behandler bioresten for å produsere gode gjødselprodukter.

– Fosfor kan utvinnes fra bioresten i en form som lar seg transportere til områder med behov for fosforgjødsel. Det biogassanleggene sitter igjen med, er en fosforfattig biorest som ikke lenger er problematisk å spre i nærområdet, sier Brod.

Hun forteller at det finnes teknologier for å redusere fosforinnholdet, men at disse er kostbare.

– Derfor vil det være viktig med økonomiske støtteordninger. Det kommende gjødselregelverket vil nok også tvinge frem nye løsninger, sier hun.

Fiskeslam øker innholdet av tungmetaller i bioresten, men sett i forhold til den høye næringsverdien er ikke nivåene kritiske. Brod er likevel opptatt av at oppdrettsnæringen tar større ansvar.

– Det må være et mål å unngå at tungmetaller havner i mat og miljø, sier hun.

Prosjektet videreføres nå i et nytt prosjekt, Circulizer.

 

Formål

Bidra til økt kunnskap om hvordan bruk av marine råstoffer til biogassproduksjon (fiskeslam og fiskeensilasje) påvirker kvaliteten til biorest som gjødsel, og å kommunisere kunnskapen til landbruket.

Samarbeid: NORSUS og Norges Bondelag. Biokraft, Renevo og Liholmen Biogass har vært industripartnere i prosjektet

Finansiering: Landbruksdirektoratets Klima- og Miljøprogram