Hopp til hovedinnholdet

Status for norske genressurser 2023

26-56-Nøkkelrapport_Klonarkiv_NMBU_Linn_Borgen_Nilsen_Foto_Oda_Spongsveen-OK

Foto: Oda Spongsveen

Visste du at det finnes 37 bevaringsverdige husdyrraser i Norge? Eller at norske feltgenbanker tar vare på mer enn 30 ulike sorter av rips, jordskokk og humle? Alt dette kan du lese mer om i den nye «Nøkkeltallrapporten» fra Norsk genressurssenter.

Genetiske ressurser er arvbart, biologisk materiale, som har eller kan få en bruksverdi for oss mennesker. De genetiske ressursene er altså det biologiske grunnlaget for alt landbruk. Gjennom forrige århundre ble genetisk arvbare egenskaper i større grad kartlagt og brukt for å utvikle moderne sorter og raser med bedre produksjonsegenskaper.

I moderne matproduksjon benyttes færre arter, raser og sorter enn tidligere. Dette har ført til en innsnevring av genetisk variasjon og tap av viktige genetiske ressurser. Bevaringsverdige genressurser er arter, sorter eller raser som betegnes som nasjonale og som står i fare for å forsvinne.

– At det genetiske mangfoldet i landbruket forsvinner, innebærer en risiko for nåværende og framtidig matsikkerhet. Å forhindre ytterligere tap er både en viktig global og nasjonal målsetning forteller Linn Borgen Nilsen, fagleder ved Norsk genressurssenter i NIBIO.

Kulturplanter, skogtrær og husdyr bevares på ulike måter. Noe materiale bevares i genbanker, noe bevares i naturen og noe gjennom kontinuerlig produksjon.

I Norge har vi et system som sikrer at vi har god oversikt over genetiske ressurser i bevaring og i produksjon. Norsk genressurssenter er ansvarlig for å rapportere på status og trender for de bevaringsverdige genressursene innen husdyr, skogtrær og kulturplanter.

 – Nøkkeltallrapporten inneholder tabeller, grafer og statusbeskrivelser, og er et oppslagsverk for alle som jobber med landbrukets genressurser, sier Nilsen.

For å sikre god forvaltning av de genetiske ressursene, må vi vite hva vi har, sikre at det bevares og legge til rette for bruk.

 

Formål

Norsk genressurssenter bidrar til å sikre genetisk mangfold som en forsikring mot fremtidige utfordringer, som klimaendringer og nye sykdommer.

Finansiering: KU-midler (LMD)