Fytoplasma–bakterier skaper store problemer

Foto: Dag-Ragnar Blystad
Fytoplasmaer er små bakterier som gir vekstforstyrrelser og i planter og avlingstap. Vi har i dag ingen tiltak for å fjerne fytoplasma fra smittede planter. Derfor er det viktig å hindre spredning.
Fytoplasma er små bakterier uten cellevegg. Fytoplasmacellene kan gi ulike vekstforstyrrelser i vertsplantene sine, som kan gi avlingstap. Fytoplasma kan vise seg som heksekost i eple, dvergsjuke i bringebær og pærevisnesjuke i pærer.
– Vi vet om rundt hundre fytoplasma-arter, og til sammen er seks fytoplasmasykdommer påvist i Norge. De finnes i bringebær, eple og pære, sier NIBIO-forsker Özgün Candan Onarman Umu.
Om vinteren overlever fytoplasma i røttene, og når våren kommer sprer de seg gjennom planten med silvevet. Symptomene varierer med fytoplasma-art og plantesort, og inkluderer tynne sideskudd, unormal bladvekst på blomst eller frukt og for tidlig knoppbryting om våren.
– Noen av disse symptomene kan skyldes naturlige mutasjoner. Ved mistanke om smitte er det derfor viktig å utføre en laboratorietest for å påvise fytoplasma-DNA.
Det viktigste tiltaket mot spredning av fytoplasma er å bruke friskt plantemateriale. Fytoplasma kan ikke selv spre seg mellom planter, men får ofte hjelp ved at mennesker uvitende planter eller poder med smittet materiale. I tillegg spres fytoplasma med insekter som suger plantesaft.
– For å hindre spredning er det derfor avgjørende at planteprodusenter tester morplanter for smitte og holder dem frie for insektvektorer, påpeker NIBIO-forsker Dag-Ragnar Blystad.
Dersom det blir påvist fytoplasma i et felt bør alle planter, også røttene, med symptomer destrueres. Heksekost og pærevisnesjuke er karanteneskadegjørere i Norge, og funn av dem må meldes til Mattilsynet.
KONTAKTPERSON

Formål
Formålet med OBO Fytoplasma er å oppgradere fytoplasma-fagmiljøet i NIBIO med bredere kunnskap om fytoplasmasykdommer verden rundt og få utdypet spisskompetanse på situasjonen i Norge.
Finansiering: Norges forskningsråd
KONTAKTPERSON
